„Těch neznámých je tolik, a letos ještě víc než v jiných letech, že budeme moci rozpočet připravovat teprve v lednu," obhajuje pozdější schvalování rozpočtu kolínský starosta Vít Rakušan (Změna pro Kolín). Město ještě neví, kdy mu přijdou na účet desítky milionů korun za prodej pozemků v průmyslové zóně. Z tohoto pohledu je podle starosty složité plánovat nějaké investice. „Víme o mandatorních výdajích, které minimálně někde narostou. Můžeme mírně poopravovat příjmovou stránku rozpočtu, ale ta zásadní čísla teď ještě neznáme," podotkl Rakušan.

V podobné situaci je podle starosty Josefa Řiháka (ČSSD) Příbram. „V současné době je obtížné hovořit o tom, kolik investičních akcí budeme realizovat a kolik peněz na ně budeme potřebovat. Podobně jako v letošním roce budeme vycházet z toho, se kterými projekty uspějeme při podávání žádostí o dotace z programů Evropské unie a z dalších fondů," uvedl. V Příbrami chtějí v příštím roce stavět novou kanalizaci v Orlově a s ní související přivaděč k příbramské čističce, zateplovat školky a základní uměleckou školu a posilovat vodovod pro rychle se rozvíjející část města Žežice, kde nynější kapacita nestačí.

Rakovničtí zastupitelé se budou rozpočtem zabývat v únoru. „Co se projektů týče, v první polovině příštího roku bude v Rakovníku dokončena regenerace vnitrobloku Československých legií Palackého za 7,5 milionu korun, další akce se teprve budou plánovat s ohledem na rozpočet a případné získané dotace," uvedla mluvčí radnice Alida Štulajterová.

Mníšek pod Brdy chce vyčkávat tak dlouho, až bude moci sestavit rozpočet na jasných základech. „Máme různé varianty a návrhy, ale vše je ještě ve stavu příprav. Jakmile budou známy očekávané daňové výnosy, začne o rozpočtu jednat rada města a zastupitelstvo," uvedl mluvčí radnice Miloš Navrátil. Přijetí rozpočtu se tak plánuje až v březnu.

Naopak Nymburk a Mladá Boleslav chtějí schválit své rozpočty ještě v prosinci, do konce roku to chce zvládnout i Mělník. Největšími investičními akcemi v Boleslavi v příštím roce budou podle mluvčí radnice Hany Jandové Koišové dokončení rekonstrukce Ptácké ulice, výstavba mostu přes Jizeru do Čejetiček a zahájení prací na výstavbě krytého bazénu.

V Berouně chtějí schvalovat rozpočet 17. prosince, v Kutné Hoře o den později. Podle vedoucího ekonomického odboru kutnohorské radnice Richarda Zahradníčka by výše investic měla být podobná jako v letošním roce. Město počítá zejména s rekonstrukcí kulturně sportovního centra v Malíně a zateplením domu s pečovatelskou službou.