Jedním z jeho vedoucích je i Jiří Cafourek, který vysvětlil: „V Rakovníku pracujeme pod záštitou organizace Včelí stráž, což je spolek zabývající se propagací včelařství. Část aktivit RAKOvčelaříků je zaměřena i na organizaci soutěžních či propagačních akcí zaměřených na včelařskou tematiku v místním, regionálním i celostátním měřítku." Příjemnou zprávou je, že se opravdu snaží. Vedoucí včelařského kroužku RAKOvčelaříků uspořádali jen během posledních pěti měsíců 36 besed o včelách a včelařství na všech třech základních školách v Rakovníku. „Posluchači byli především žáci prvních stupňů. Věříme, že některé z nich toto téma natolik zaujalo, že se jednou stanou členy našeho kroužku a později i opravdovými včelaři," zdůraznil Jiří Cafourek. Fotografie je ze schůzky kroužku, který se pravidelně potkává v budově Druhé základní školy 
v Rakovníku.

Kroužek dle Jiřího Cafourka funguje zhruba pátým rokem. „Ti původní členové jsou dnes už na středních školách. S nimi jsme pořádali spíše propagační akce zaměřující se na včely. Jezdili jsme po celé republice," nastínil Jiří Cafourek.
Na podzim loňského roku se prý ale na něho obrátily místní školy s přáním, zda by nemohl být založen nový včelařský kroužek.
„Tak jsme do toho šli. Hledáme ale prostory, kde bychom se mohli scházet. Vedení Druhé základní školy nám zatím poskytlo jednu třídu a jsme za ni moc rádi."

Zatím své jediné cvičné včelstvo měl kroužek umístěno v areálu Jedličkova ústavu v Praze. Teď plánují přejít k praktické výuce základů včelaření pod dohledem učitele včelařství i v Rakovníku. „Včeličky jsme sem chtěli přivézt už v listopadu, jenže v Praze bylo vyhlášeno morové pásmo. Takže včely, které jsme si tam připravovali, jsme sem nesměli převézt."

Dalším problémem bylo stanoviště. „Obrátili jsme se na městský úřad a tam nám nabídli jedno místo v Luženské ulici, někde poblíž tamního marketu. Tam ale zatím nemáme žádné zázemí. Takže tam úly nedáme. Pak nám ale bylo nabídnuto našimi sympatizanty místo na zahradě vedle Husova sboru. A poskytli nám i místnost, kam si můžeme uložit věci potřebné ke včelaření. Takže na jaře chceme dát na zahradu první ukázková včelstva," popsal Jiří Cafourek.

Měly by tu být dle něho maximálně tři různé úly. „Tak, aby je děti stačily obhospodařit. Aby to zvládaly. Nejedeme na produkci. Chceme, aby se děti naučily o včely starat. Aby viděly, jak se dá včelařit. O med nejde. Chceme, aby si uvědomily, že včela je nejen kráva na med, ale i živý tvoreček, důležitý pro opylování rostlin," dodal Jiří Cafourek.

Zatím se RAKOvčelaříci připravují pilně po teoretické stránce, jde jim to dle mého soudu velice dobře.

Znalosti mají excelentní. Ve třídě Druhé základní školy v Rakovníku se dětem věnovala také předsedkyně Včelí stráže Daniela Šafaříková. „Je tu ve funkci zdravotnice, ale také proto, aby se měl dětem kdo věnovat, kdybych náhodou někdy nemohl. Ví toho o včelách hodně," vysvětlil Jiří Cafourek.

Včelařík Jára už toho ví o včelách hodně. „Jsou důležité pro veškerý život. Jednou bych také rád včelařil." Barborka se začala o včelaření zajímat jaksi zákonitě, neboť i její tatínek prý včelaří. Barbora: „Já bych chtěla včelařit jako táta. U nás doma ve Vlkově. Někdy tátovi pomáhám třeba s vybíráním medu a musím říci, že ten náš med mi chutná nejvíce." Matějovi se na kroužku nejvíce líbí možnost jezdit na různé výlety. „Mám doma o včelaření knihy. A víte, že medvěd objevil lahodnost včelího medu dávno před člověkem?" upozornil mě tenhle malý včelař. A Sára? Ta je v kroužku úplně nová, ale má v tom jasno: „Baví mě být v přírodě a chci vědět něco více o včelách, které jsou tak užitečné tím, že vyrábí med. A táta dostal na Vánoce pod stromeček včelí med."