VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Rakovničané, kde koupíte kvalitní burčák?

Rakovník – Sezona burčáku právě odstartovala. Částečně zkvašený mošt z hroznů z českých a moravských vinic plní nabídku místních vinoték. Burčák si dá rád každý, i ten, kdo není zrovna vinař. Zjišťovali jsme pro vás, jak poznat kvalitní burčák, kde ho koupit a jak ho uchovávat.

8.9.2018
SDÍLEJ:

Burčák - Ilustrační foto.Foto: Deník / Romana Šimková

Burčák je stále živý, stále kvasí, neboli burčí a tím pádem se mění i jeho chuť. Když si z vinotéky domů odnesete burčák, který jste večer pili, druhý den bude mít už jinou chuť, nebude tolik sladký a třetí den vám už nebude chutnat. Burčák je tedy velmi krátkodobá záležitost. Zákonem je dokonce upravena i doba jeho prodeje. Na pultech vinoték se smí objevit nejdříve 1. srpna a smí se prodávat do 30. listopadu. Milovníci burčáku se tedy dočkali svého času.

Pro vinaře z moravských sklepů je burčák jen jeden a čekají na ten správný okamžik i několik hodin. „Ve vinných sklípcích říkají, že ten nejlepší burčák je při vrcholu kvašení, kdy je spotřebována polovina cukrů moštu. Je to akorát kyselé, akorát sladké, hezky řízlé tím alkoholem,“ vysvětlil majitel rakovnické vinotéky Karneval Petr Železný.

Jak poznat burčák

Za burčák se dá označovat zkvašený mošt z vinných hroznů od jednoho procenta alkoholu. „To rozmezení je od jednoho procenta do třech pětin procent alkoholu, který by se mohl v tom víně vytvořit. A aby se tento zkvašený mošt mohl nazývat burčák, musí to být vyrobeno v Česku z českého vína,“ vysvětlil Petr Železný. Nejčastěji se burčák vyrábí z raných odrůd vína a má nažloutlou barvu. „Burčák musí kvasit, tedy bublat. Burčák z bílého vína je nažloutlý, rozhodně by neměl být hnědý. Měl by vonět hodně po hroznech a chuť má být přirozená, ovocná,“ uvedl Petr Železný.

Lze ochutnat i namodralý burčák, na ten si ale musíme ještě počkat. „Modrý burčák se vyrábí z hroznů červeného vína,“ řekl Dalibor Šnejdar z rakovnické vinotéky Marote. A to se sklízí později než víno bílé. „Modrý burčák je celkově odolnější, burčí déle. A tak i déle vydrží,“ řekl Dalibor Šnejdar z rakovnické vinotéky Marote.

Pozor na skladování

Litr burčáku koupíte v Rakovnických vinotékách zhruba za osmdesát korun. Za jeho modrou variantu pak zaplatíte o pět až deset korun více. Pozor si dejte na jeho skladování. Tím, že burčák stále kvasí, se musí uchovávat v neuzavřeném obalu. To znamená, že pokud si nesete domů burčák v pet lahvy, nikdy nedotahujte víčko. Tento sladký alkoholický mošt by se měl pít při pokojové teplotě, když ho ale budete uchovávat v chladničce, vydrží vám déle. „Na trhu se objevují také dovežené, zamražené zkvašené mošty, ale není to ono, je znát, že není čerství,“ upozornil Dalibor Šnejdar.

Právě proto, že burčák stále pracuje a je to tedy opravdu krátkodobí požitek, v nabídce některých vinoték chybí. „Burčák, opravdový burčák se dá pít jen ve vinném sklípku,“ řekl majitel vinotéky Vína Dům Milan Krameš a dodal: „Tím jak stále burčí, tak se mění. Než se sem doveze třeba z Moravy, už to není burčák. Proto ho neprodávám.“

Autor: Renáta Fryčová

8.9.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 7 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 7000 kč, mzda max. 8000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme vyučení v oboru nebo praxi., Pracovní doba 9:00-13:00 hod., Náplň práce: vaření pro cca 20 lidí., Kontakt: tel. 731495227 nebo e-mailem zszbecno@zszbecno.cz. Pracoviště: Základní škola zbečno, okres rakovník, 270 24 Zbečno. Informace: Martina Pidrmanová, . Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 27 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 27000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Mutějovice, Požadavky: krátký-dlouhý týden, chuť k práci, ochota učit se novým věcem, odborné vyučení bez maturity, praxe vítána., Nabízíme práci v mladém kolektivu, zajímavé ohodnocení, možnost ubytování, stravu zdarma., Kontakt: 777979743, e-mail: info@poddzbanskypivovar.cz,. Pracoviště: Poddžbánský pivovar s.r.o. - pracoviště, Velká Strana, č.p. 2, 270 07 Mutějovice. Informace: Klátil, +420 777 979 743. Výroba - Výroba Ruční balič 12 200 Kč Ruční baliči Baliči a pytlovači. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 9. Poznámka: Požadujeme čistý trestní rejstřík., Kontakt: tel. 777038145 (čtvrtek 11:00-13:00 hod.). Pracoviště: Parna - dan s.r.o. pracoviště české lupkové závody, a.s.,, 271 01 Nové Strašecí. Informace: Šeiner, +420 777 038 145. Výroba - Výroba Ruční balič 14 500 Kč Ruční baliči Baliči a pytlovači. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14500 kč. Volných pracovních míst: 6. Poznámka: Požadujeme čistý trestní rejstřík., Kontakt: tel. 777038145 (čtvrtek 11:00-13:00 hod.). Pracoviště: Parna - dan s.r.o. pracoviště české lupkové závody, a.s.,, 271 01 Nové Strašecí. Informace: Jiří Šeiner, .

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Nové lékaře netáhnou ani peníze. Pomohou u sester?

Žaneta Palčeková zahájila s pražský The Queen clubem podzimní část sezony v aerobiku vítězstvím.

Žaneta Palčeková zahájila podzimní část sezony na výbornou

OBRAZEM: Bratří Klánští vystoupili v Heroldově síni

Rakovník – Heroldovu síň Rabasovy galerie v Rakovníku rozezvučel v rámci Heroldova Rakovníka Pěvecký recitál. Koncert úspěšného barytonisty Daniela Klánského a jeho staršího bratra, rovněž úspěšného klavíristy Lukáše Klánského potěšil několik desítek přítomných posluchačů, když v jejich podání zazněly skladby od Ludwiga van Beethovena, jeho současníka Jana Václava Huga Voříška či našeho nejslavnějšího skladatele Antonína Dvořáka.

Vichřice lámala stromy i stožáry velmi vysokého napětí a trhala střechy

Kladensko, Rakovnicko /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Nejen předčasně sklizená úroda ořechů a kompletně spadané listí, ale i další ztráty počítají hasiči a energetici v důsledku silného vichru, který za sebou na Kladensku i Rakovnicku zanechal v neděli nemalé stopy.

Odbočování vpravo na červenou? Hrozí střety s chodci

Rakovník - S návrhem ministra dopravy Dana Ťoka (ANO), aby řidiči na světelných křižovatkách směli odbočit vpravo i pokud svítí červená, ale v pruhu ve výhledu nic nejede, příliš nesouhlasí policisté z dopravního inspektorátu. Podle nich tu hrozí především riziko srážky s chodcem. A těch není málo.

Roušavý trefil sladký triumf, Řepka ho nepustil

Lišany - Velká sláva se odehrála v Lišanech, kde domácí nováček B třídy slavně vybojoval historicky první výhru v krajské soutěži. A ještě proti rivalovi z Tatranu Rakovník B, jehož sestavou v minulosti prošla devítka lišanských borců. Jeden z nich, Dan Roušavý, dramatický duel rozhodl.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT