Cíl petice je jasný. Zjistit, co vlastně Rakovničané dýchají. V minulých letech se kvalita ovzduší řešila i na stránkách Rakovnického deníku, někteří Rakovničané si na nejrůznější pachy a podobně stěžují občas v nejrůznějších skupinách na sociální síti. Petici je možné podepisovat do soboty, nebo také online.

„Nikdo netvrdí, že tu dýcháme špatný vzduch. Ale chceme vědět, co vlastně dýcháme. Lidé si stěžují na nejrůznější pachy, nikdo ale přesně neví, co je toho příčinou,“ řekl po spuštění petice jeden z jejích organizátorů Petr Popelka.

Právě nová stanice měřící kvalitu ovzduší by měla odhalit původce možného znečištění. Samotné umístění stanice je pak zakotveno také v nové koaliční smlouvě vedení města. „Nejprve potřebujeme pevná data, abychom mohli určit znečišťovatele. Samotné znečištění vzduchu ale není spojené pouze se zdejší průmyslovou výrobou, ale je ovlivněné rovněž suchem, jelikož Rakovnicko leží ve srážkovém stínu Krušných hor. Dýcháme tu tak i podle některých studií suchý vzduch. Nekvalitní ovzduší je způsobeno více faktory, i třeba kamionovou dopravou. Pro přesné určení znečišťovatelů a následné vytvoření tlaku na příslušné úřady potřebujeme pevná data,“ sdělil Rakovnickému deníku další ze spoluorganizátorů petice a také nově zastupitel Jan Mudra (Změna pro Rakovník).

Instalace stanice v Rakovníku je podle Jana Mudry reakcí na informace týkající se neustále zvyšujícího se počtu lidí s onkologickým onemocněním. „Hovoří se o tom ve strategickém plánu města Rakovníka, ale také například ve Zdravotní ročence Středočeského kraje. Zde je uvedeno, že Rakovník je oblast s nejvyšším výskytem novotvarů průdušek ve Středočeském kraji,“ nechal se slyšet Jan Mudra.

Navíc u většiny dalších měst s podobným průmyslem a hustotou dopravy měřící stanice jsou. A je to zejména proto, aby byly dodržovány emisní hodnoty a lidé se tak nemuseli bát například větrat.

Ilustrační foto.
Stížnosti na kouř z komína? Pokuty ještě nepadly

Už jednou neuspěli

Městský úřad už o měřící stanici také žádal, ale nebylo mu dosud vyhověno. „Město se obracelo dopisem na ministra zdravotnictví, dále dopisem adresovaným Krajské hygienické stanici Středočeského kraje s žádostí o prověření možnosti provozování měřící stanice ovzduší ve městě,“ uvedl v květnu mluvčí rakovnické radnice Jiří Cafourek. 

Rakovnicko patří v rámci Středočeského kraje k okresům s nejvyšším podílem osob v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, které zemřely na zhoubné novotvary. Hůře než Rakovnicko, které má úmrtnost 285, 7 osob na sto tisíc obyvatel, je na to již jen Berounsko (307,4) a Kolínsko (311). Nejčastějším diagnostikovaným zhoubným onemocněním jsou kožní nádory, karcinomy tlustého střeva a konečníku, karcinomy prsu u žen a zhoubné nádory prostaty a plic.

„Formy rakoviny jsou takové, na jejichž rozvoji se podílí nezdravý životní styl. Například kouření je zodpovědné za vznik až 90 procent případů rakoviny plic,“ přiblížila problematiku Veronika Týcová, lékařka onkologického oddělení kladenské nemocnice. „Počet nových případů onemocnění má vzestupný trend. Rakovina má mnoho příčin a její vznik můžeme do jisté míry všichni ovlivnit vlastním přístupem. Je důležité nepodceňovat význam preventivních prohlídek, nezanedbávat varovná znamení, a hlavně neodkládat návštěvu lékaře! Zodpovědným chováním lze snížit počet předčasných úmrtí na tuto diagnózu až o jednu třetinu,“ dodala Týcová.

Přehled míst, kde můžete petici podepsat: Adolf Engel, Voňavá Pasáž, Ellas Burger, Kavárna Petra, Zdravá výživa v Nádražní ulici.

Vyšetření na mamografu. Ilustrační foto.
Rakovnicko se řadí k regionům kraje s vyšší úmrtností na onkologická onemocnění

Ilustrační fotografie.
Další hřbitov? Nové místo není