„Měl byste to vidět, to je mnohdy řevu a randálu, co se v okolí tohoto klubu (Pralinka, Face klub Rakovník, pozn. red.) děje," řekla na dotaz Deníku paní z Masné ulice, která si z bezpečnostních důvodů nepřála být jmenována.

A právě Rakovničané poslali na radnici otevřený dopis, aby se vedení radnice začalo zmíněnými nešvary zabývat. A výsledek? Nově by měli strážníci městské policie v Rakovníku dění okolo diskotékového klubu více hlídat. To dostal za úkol od radních velitel strážníků starosta Zdeněk Nejdl. „Bez ohledu na tento otevřený dopis, jsem již dříve na základě stížností na nepořádek nařídil sehnat majitele klubu a pořadatele s tím, že pokud se nezajistí pořádek v okolí poté, co se klub Pralinka uzavře, jsem připraven její provoz nějakým způsobem regulovat," komentoval tento problém starosta Zdeněk Nejdl a zároveň dodal, že zatím jsou stížnosti jen a hlavně na zmíněný klub.

Jeho provozovatel se však za pořádek už zaručil. Majitel klubu Jan Závora se podle starosty Zdeňka Nejdla již sešel s vrchním strážníkem rakovnické městské policie Pavlem Škvárou. „Pan Závora, majitel klubu, přislíbil, že okolí klubu nechá po uzavření kontrolovat a že pokud k něčemu dojde, bude účinněji spolupracovat s policií," přiblížil závěr ze schůzky starosta a velitel městské policie v jedné osobě Zdeněk Nejdl.

Inspirace v nedaleké Jesenici

V otevřeném dopise, který radním zaslali Rakovničané, vyzývali radnici, aby si vzala příklad z města Jesenice. Tam město přijalo na základě několika incidentů vyhlášku, pomocí níž reguluje provoz tamních non stop barů a podniků. Starosta Zdeněk Nejdl pak novinářům na tiskové konferenci řekl, že mluvil se starostou Jesenice Janem Polákem (bývalý tiskový mluvčí rakovnické radnice a rakovnického úřadu, pozn. red.) a ten mu sdělil, že město nyní uděluje výjimky. „Pan starosta Polák řekl, že pokud se podnikatel zaručí, tak nemusí striktně dodržovat toto nařízení," informovala Zdeněk Nejdl.

Nikdo pořádně nehlídá kamery

O tom, že rakovnickou ulici s názvem Masná je třeba hlídat, ví radnice a i městští strážníci již delší dobu. Už v roce 2009, kdy město informovalo veřejnost o tom, že se chystá rozšířit a inovovat kamerový systém, slibovalo, že bude daleko více „rizikových" míst pod dohledem. Pod ním sice jsou, ale kamerový systém, jenž není celých čtyřiadvacet hodin sledován, se tak míjí účinkem. Identifikovat poté výtržníka je veliký problém. Zatímco kdyby byly kamery hlídány intenzivně, mohla by obsluha kameru na provinilce přiblížit.

„Před týdnem nebo čtrnácti dny se stalo, že skupinka mladých lidí vysklila v Nádražní ulici výlohu. Na kameře je vidět, jak nějaký blázen do ní naskočí. Policie toto řeší a doufám, že se jim podaří z těchto kamer tyto lidi identifikovat," popsal starosta Zdeněk Nejdl jeden z nedávných případů.

Vše mohlo být možná o dost jednodušší. Stačilo jen, kdyby kamery někdo sledoval. Obsluha kamer by tak mohla nejen ihned namířit kameru na výtržníky, ale zároveň by zalarmovala hlídku. S informacemi, kde že nyní výtržníci jsou, by jistě nebyl problém je zadržet.

Jenže. Personální situace neumožňuje vrchnímu strážníkovi městské policie Pavlu Škvárovi vyčlenit jednoho strážníka, aby intenzivně sledoval kamery. Koalice ODS a Společně pro Rakovník se v koaliční smlouvě zavázali, že sledování kamer zajistí tím, že vytvoří pracovní místo pro handicapované.

„Problém je v tom, že i kdyby tam dotyčný seděl, tak tam s ním musí být přítomen i strážník městské policie, jelikož ten člověk není členem městské policie a nemohl by vyřizovat telefony linky 156. Navíc by se museli přijmout pracovníci alespoň dva, a to kvůli omezenému počtu hodin," vysvětlil již dříve důvody, proč koalice nemůže slib splnit, Miroslav Koloc. Ten zároveň tehdy dodal, že ani radnice neuvažuje o posílení počtu strážníků, a to z ekonomického důvodu a také proto, že od strážníků nezaznělo, že by na práci nestačili.

„Kolem půlnoci se pohybuje po Rakovníku několik skupinek mladých lidí, a to, že se někdo rozmyslí skočit do výlohy je otázka jedné vteřiny," obhajoval Zdeněk Nejdl. Přeci jen se ale nějaké změny Rakovničané dočkají. Městští strážníci budou během kritické noci z pátku na sobotu sloužit ve třech.

„V pátek se slouží jako obvykle, nejsou nikterak posílené hlídky. Nyní jsem nařídil panu Škvárovi, aby se sloužilo v pátek ve třech (normálně slouží dva strážníci, pozn. red.)," dodal Zdeněk Nejdl.