Střední Čechy – Zásadní problémy se nenašly – a většina těch méně vážných nedostatků málem nestojí za řeč. Tak lze vnímat výsledky kontrol středočeské hygienické stanice, jejíž pracovníci odboru hygieny výživy se ve druhém květnovém týdnu zaměřili na kontroly prodeje občerstvení na oslavách 430. výročí povýšení Rakovníka mezi královská města. Při akci Vysoká brána prověřili sedm stánků nabízejících především ohřívané uzeniny, langoše, trdelníky a točené nápoje.
Stejně jako před 430 lety, tak i dnes povýšil císař Rudolf II. Rakovník na královské město.
|
Foto: Deník / Renáta Fryčová
I to nejzávaznějším zjištěné pochybení vyřešilo pouhé napomenutí spojené s projednáním nápravných opatření. Šlo o odhalení, že v jednom případě nebyly potraviny skladovány podle pokynů výrobce. Jinak měli kontroloři výhrady už jen kvůli drobnostem. A zjištěné závady jako chybějící mýdlo provozovatelé většinou odstranili ihned na místě.
Kontrolám stánkového podeje hygienici v letních měsících věnují zvýšenou pozornost. Zaměřují se nejen na pořádek a čistotu – na dodržování zásad hygieny provozní i osobní – ale také na skladování potravin a manipulaci s nimi či na zásobování pitnou vodou; ani na stáncích pak nezůstává stranou pozornosti také poskytování informací o alergenech přítomných v pokrmech.