„Začali jsme před čtyřmi lety a vznik byl úplně spontánní. Psali jsme si na facebooku a řekli jsme si, že bychom chtěli začít cvičit. Tehdy jsme se založili Seberevoltu, měli jsme různá videa na youtube a pak jsme se sešli na prvním tréninku, který se konal na hřišti 3. ZŠ,“ vzpomíná na začátky spoluzakladatel rakovnického oddílu Daniel Jakubský.

Na Rakovnicku vznikají i další hřiště

Rakovničtí workoutisté cvičili na Zátiší několik měsíců, než se přesunuli do tělocvičny v Ekonomce a v září 2014 se ve spolupráci s městem a DDM dočkali prvního workoutového hřiště. „To už bylo organizovanější. Začali jsme se zajímat o to, jak cvičit správně, abychom předcházeli nějakým zraněním. Rady nám dávali jak lidé z České republiky, tak i ze Slovenska. Začali jsme jezdit na různé akce, závody a zdokonalovali jsme se. V současné době už máme lidi, kteří tomu rozumí a vedou své vlastní lekce,“ nastínil vývoj oddílu Jakubský.

Hřiště se brzy po svém vzniku stalo velmi využívané a necvičí na něm zdaleka jen členové Street Workout Rakovník. Ti pomáhali zakládat hřiště i v Lišanech. „Spolupracujeme s jednou firmou, která staví hřiště po celé republice. Tou jsme sponzorováni a tehdy nám zavolali, že potřebují otevřít nějaké hřiště. My přijedeme na místo, uděláme exhibici a poradíme se základy, jak cvičit. Takto probíhají všechny otvíračky hřišť. Nově ho otevřeli ve Strašecí, ale ještě jsem tam nebyl a dále ho budou otvírat v Jesenici,“ přibližuje jeden ze zakladatelů street workoutu v Rakovníku.

Workoutisté vystupují na plesech i soutěžích

Rakovničtí street wourkoutisté vystupují nejčastěji na maturitních plesech, a to nejen na Rakovnicku. „Vystupujeme i na reprezentačních plesech. Byli jsme třeba na Kladně, v Boleslavi či v Tachově,“ uvádí Jakubský.

Kromě plesů se zúčastňují již třetím rokem různých soutěží po České republice, ale i na Slovensku. Na nich si postupně vydobyli pozici respektovaného workoutového oddílu. Většinou závodí ve třech hlavních disciplínách. První je Sets and reps, což je počet opakování základních cviků – shybů (přítahů), dipů (kliků na bradlech) a kliků. Dále se účastní Freestyle, tedy exhibice, kdy se pustí hudba. Závodník během minuty až minuty a půl představuje svoji skladbu a využívá při tom všechny prvky hřiště. Třetí disciplínou je weighted calistenic, neboli Kalistenika, kde se používá i přidané závaží.

Divácky atraktivní je hlavně Freestyle, který se skládá z několika základních prvků. Jedním z nich je front lever, kdy cvičenec drží své tělo ve vodorovné pozici na hrazdě. Při back leveru se drží zády k tyči. Dalším cvikem je planche, který se cvičí na bradlech. „Každý cvik trénujeme zvlášť. Trvá to poměrně dlouho, než se člověk vypracuje k finální pozici daného cviku. Nejčastěji se k cvičení používají různé expandéry, které nám pomáhají vydržet v pozici, které chceme dosáhnout. To je náš největší pomocník. Když trénujeme výdrž, cvičíme různé kombinace cviků hned za sebou bez větších pauz,“ vysvětluje Jakubský.

Čtyřiadvacetiletý mladík trénuje pětkrát týdně dvě až tři hodiny denně. Frekvence tréninků je však u každého individuální. Vnitřní tréninky probíhají v současnosti ve sklepení pod lékárnou na Husově náměstí, kde mají workoutisté posilovnu, hrazdy a veškeré náčiní, které potřebují. Tréninky vedou tři trenéři, kromě Jakubského ještě Jiří Krob a Filip Nemčok.

Ilustrační foto
KAM ZA SPORTEM: Volejbalisté Lokomotivy pořádají mistrovství republiky veteránů

Workoutu se věnují i dívky

Rakovnický workout se za čtyři roky své existence docela rozmohl a v dnešní době se ho aktivně věnuje kolem třiceti cvičenců, z nichž tvoří necelou třetinu děvčata. „Myslím, že v poslední době se to docela rozjelo. Z nových členů, kteří k nám přicházejí, jich je většina holek,“ potvrzuje Jakubský.

Nejmladším členům je 14 let, avšak podle Jakubského mohou chodit i mladší děti. „Cvičení je určitě vhodné i pro děti, ale je potřeba, aby na ně dohlížel dospělý nebo někdo, kdo tomu rozumí. Děti cvičí základní cviky bez závaží a určitě je to pro ně vhodné již od mala.“

SWR Battle přiláká stovky nadšenců

Rakovničtí nadšenci tohoto venkovního sportu již brzy po svém založení pořádají soutěž SWR Battle, která přiláká každý rok několik stovek soutěžících, ale i diváků. Letos, 2. června, se uskuteční již čtvrtý ročník. „Akci chceme pořádat podobným stylem, jako v předchozích letech. Opět se bude soutěžit ve Freestylu a Steps and reps. Myslím si, že už na české scéně má tato soutěž nějaké jméno a přijíždějí k nám závodníci z celé republiky, i ze Slovenska. Jsou u nás takoví, kteří byli na všech ročnících a akci si pochvalují,“ pyšní se Jakubský.

Ten také potvrzuje, že workoutisté jsou jedna velká rodina. „Když jezdíme po různých závodech, střetáváme se s různými komunitami. Hlavně s Kladnem, Chomutovem, Mělníkem, s Pražáky. To jsou hlavní komunity, které jsou rozšířené a ve workoutu jsou opravdu dobří. Takže se jich ptáme na rady, spolupořádáme nějaké akce společně a máme mezi nimi spoustu přátel,“ uzavírá.

Ilustrační foto.
VIDEO: Kriminalisté dopadli převaděče vezoucí 22 migrantů