Infekční salmonelóza se na Rakovnicku v tomto teplém období, které je pro výskyt bakterie nejpříznivější, objevuje ve velmi malé míře.

 

„Epidemiologická situace ve výskytu tohoto onemocnění je zatím klidná a počty hlášených případů onemocnění se neliší od jiných ročních období,“ sdělila vedoucí oddělení epidemiologie rakovnické hygienické stanice MUDr. Markéta Korcinová. Onemocnění postihující všechny věkové skupiny, které způsobuje horečku dosahující až třiceti devíti stupňů, nevolnost, zvracení křečovité bolesti břicha nebo průjem, se nevyskytlo také ani v žádném dětském táboře na Rakov〜nicku.

„K nejčastějšímu přenosu bakterie do lidského těla dochází prostřednictvím kontaminovaných potravin. Proto nedoporučuji konzumovat, zvláště v těchto teplých dnech, rizikové potraviny. Jedná se hlavně o měkké uzeniny, nedostatečně tepelně opracované masové výrobky a výrobky z vajec a to jak lahůdkářské (majonéza, saláty), tak cukrářské (krémy, polevy). Zapomínat by se také nemělo na dodržování osobní hygieny, protože v krajních mezích se lze i touto cestou nakazit,“ doplnila Korcinová.