„Velmi se nám daří zejména na Slovensku, kde nárůst opakovaně dosáhl dvouciferných čísel. Nově jsme dodávali pivo do Číny či Vietnamu,“ pronesl ředitel pivovaru Zdeněk Lux.
Na složitém domácím trhu dosáhl Tradiční pivovar v Rakovníku stejného objemu jako v roce 2022. „Celkově to považuji za úspěch, protože prognózy trhu byly poměrně negativní. Mírný nárůst lahvového piva nám nahradil pokles odbytu sudového piva. O naše pivo je zájem a naši zákazníci se k nám vracejí a oceňují vysokou kvalitu našich piv,“ poznamenal Lux.
V loňském roce získal Bakalář celkem 24 ocenění jak z domácích soutěží, tak ze světových. Většina z těchto ocenění byla první místa. „Krátce mohu zmínit – Zlatá pivní pečeť pro Bakalář světlý ležák a tmavou desítku, zlatá medaile pro Bakalář za studena chmelený ležák na CRAFT BEER AWARDS či stříbro na WORLD BEER AWARD, velice úspěšná byla pro naše piva i Žatecká Dočesná, ze které jsme si odnesli hned tři 1. místa, taktéž i londýnská soutěž European Beer Challenge s 5 zlatými medailemi,“ vyjmenoval loňské úspěchy ředitel.
Obchodní úspěchy se podepsaly na dobrých finančních výsledcích pivovaru, což umožnilo realizovat v letošním roce několik ambiciózních plánů. „Rozhodli jsme se investovat do robotické paletizace lahví, zároveň stavíme novou plechovkovou linku. Stavba plechovkové linky vyvolala nutné úpravy na našem pivovarském dvoře a zároveň i v našem skladovém areálu v Novém Strašecí,“ přiblížil Lux.
Celkově v tomto roce investoval Bakalář do rozvoje pivovaru částku převyšující 100 milionů korun.
Pro rakovnický pivovar má rok 2024 větší význam – slaví totiž 570 let vaření piva v Rakovníku. Rozhodl se proto toto výročí připomenout jeho zákazníkům různou formou – například každého 24tého v měsíci organizuje Dobrou hodinku s dobrým pivem ve vybraných restauracích v různých regionech, při které si nejen štamgasti dané restaurace mohou vypít v průběhu jedné hodiny (od 17 do 18 hod.) sud Bakaláře zdarma. „Dále jsme spustili novou vizuální kampaň, kterou zaregistrujete především na billboardech, a na pultech prodejen se již začínají objevovat lahve s novými etiketami připomínajícími toto výročí. Již zanedlouho budou také vyhlášeny na našem facebooku fotografické soutěže s různými tématy, které budou probíhat po celé letní období a jejichž vítězové se mohou těšit nejen na dárek v podobě našeho piva, ale i na unikátní výroční sklenici,“ doplnil Lux.
Završením oslav 570 let vaření piva v Rakovníku se stane Výroční speciál Bakalář 570, který chystá sládek Radek Holopírek pro oblíbence bakalářského piva na závěr roku.
Na letošní léto byla do sortimentu pivovaru zařazena ještě jedna novinka – rakovnický sládek připravuje pro uhašení letní žízně Bakalář Letní speciál. „Nejdeme cestou ležáku či silnějších piv, jak je pro speciály obvyklé, ale zvolili jsme poctivou svěží desítku s obsahem alkoholu 4,2%. Díky studenému chmelení americkým chmelem odrůdy Citra, naše pivo získává osvěžující citrusovou vůni a příjemné kořenité chmelové aroma. Vyzkoušeli jsme si oblíbenost tohoto speciálu již vloni, kdy jsme tuto novinku nabídli návštěvníkům námi pořádané akce Vítání léta na pivovarském dvoře a měla takový úspěch, že jsme se rozhodli ji letos nabídnout na letní sezónu i do restaurací,“ sdělil ředitel.
Speciál nebude chybět ani v nabídce piv na letošní akci Vítání léta, která se koná v sobotu 22. června. Kromě ochutnávky bude hrát příchozím i živá muzika. Vstup je jako vždy zdarma.