Z rakovnického Gymnázia Zikmunda Wintra se této bezplatné vzdělávací akce, akreditované Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, zúčastnili v doprovodu vyučujícího chemie Kamila Březiny 3 nadšenci – chemičtí labužníci z maturitních ročníků – Michaela Polánková a Jan Ostaš ze třídy C4A a Michaela Železná ze třídy O8.

Kamil Březina k tomu dodal: „Jsem moc rád, že jsem mohl našim vynikajícím studentům tuto výjimečnou a prestižní akci s dlouholetou tradicí nabídnout. Velmi mě potěšilo, že uvedení studenti tuto nabídku s nadšením přijali a že věnovali 3 dny prázdnin svému dalšímu vzdělávání a poznávání hlubších krás fascinujícího vědního oboru – chemie.“
Celý program Letní školy zahájil v Ballingově sále Národní technické knihovny v Praze rektor VŠCHT Praha prof. Karel Melzoch, který všem popřál mnoho zajímavých zážitků a příjemný třídenní pobyt v hlavním městě. Každý účastník na začátku obdržel červenou tašku s různými pěknými propagačními předměty, učitelé pak navíc ještě dvě nové knižní publikace z dílny autorů VŠCHT Praha.

Po ukončení pracovní části prvního dne se uskutečnil společenský večer všech aktérů Letní školy, tradiční raut, na němž byly dále udržovány přátelské kontakty mezi VŠCHT a GZWR, které jsou od předloňského podzimu partnerskými školami. Celé setkání probíhalo v příjemné neformální atmosféře s dostatkem jídla i nápojů. Studenti měli obě noci zajištěno ubytování zdarma na vysokoškolských kolejích na Jižním Městě.

Nenechte si 3. října v 16 hodin ujít komentovanou prohlídku s Mgr. Martinem Vyšohlídem!
Obdivujte Krásu hliněných dýmek v Novém Strašecí

Pro pedagogy byly připraveny celkem 3 půldny odborných přednášek s nejnovějšími vědeckými informacemi z různých oborů chemie, využitelnými ve středoškolské učitelské praxi, studenti v tu dobu absolvovali 3 bloky laboratorních prací ve špičkově vybavených laboratořích VŠCHT. Měli možnost zhlédnout nebo si i vyzkoušet velice zajímavé úlohy, jako např. analýza látek v životním prostředí, stanovení organických látek v oblíbených limonádách, rychlé posouzení autenticity potravin, jak se mění mléko při homogenizaci a pasteraci, izolace bakteriální DNA, moderní kovové povlaky v automobilovém průmyslu, žárovzdorné materiály, příprava Paralenu, chemie vůní a barev nebo výroba kondomů. Jedno odpoledne naopak pedagogové navštívili laboratoře a studenti vyslechli odborné přednášky na zajímavá témata: světlo v chemických reakcích, testy k diagnostice vážných nemocí, keramika – tisíce let k dentálním implantátům, parkovacím senzorům a neprůstřelným vestám.

Program zakončil 3. den prorektor pro pedagogiku VŠCHT Praha prof. Zdeněk Bělohlav, který připomněl, že nás ve školství čeká řada změn, poděkoval všem účastníkům Letní školy a popřál úspěšný nový školní rok a pevné nervy.

Kamil Březina k celé akci uvedl: „Chtěl bych moc poděkovat všem 3 studentům našeho gymnázia za účast a reprezentaci na Letní škole VŠCHT v Praze i za to, že věnovali část svých prázdnin místo oddechu rozšiřování svých obzorů ve strhující vědě – chemii. Paní ředitelka již všem přislíbila pochvalu. Studenti mi sdělili, že rozhodně nelitují, že strávili několik prázdninových dní na akademické půdě VŠCHT Praha. Celý program hodnotili velmi pozitivně a označili jako přínosný pro svá následující studia. Je vynikající, že se nám na GZWR dlouhodobě daří utvářet a rozvíjet zájem o chemii u studentů nižšího i vyššího stupně. Přáním do budoucna určitě zůstává, aby se Letních škol na VŠCHT Praha v příštích letech rádi účastnili další studenti našeho gymnázia, kteří v chemii najdou radost a zalíbení.“

Na závěr dodejme, že Kamil Březina nadále nesedí se složenýma rukama. „V novém školním roce plánuji uspořádat pro naše studenty minimálně 3 vědecké konference ve spolupráci s VŠCHT a FEL ČVUT v Praze, začátkem září pojedu s jednou třídou do Prahy navštívit Festival vědy, na kterém bude k vidění zajímavý interaktivní program a k vyslechnutí poutavé přednášky, asi v polovině října se vybraní studenti zúčastní pětidenní akce S matematikou a fyzikou v Temešváru, koncem října budou moci vybraní chemici vyjet se mnou na dvoudenní soustředění Cesta do hlubin studia chemie na Přírodovědecké fakultě UK. V hlavě mám ovšem obrysy ještě dalších akcí pro naše děti.“

Studenti rakovnického gymnázia se tedy v nadcházejícím školním roce určitě mají nač těšit.

Na zahájení letos už třináctého ročníku fotografické výstavy se sešly desítky jejích obdivovatelů.
Každá z fotografií může vyprávět svůj příběh