Jak starosta města Pavel Jenšovský (ČSSD), tak i místostarosta Samaš připomněli, že najít jakékoliv řešení bude problematické. Tato varianta se už hledala na zasedání téměř před rokem, kdy zastupitelé schvalovali podobu bazénu čili jestli v Rakovníku vznikne menší aquapark a nebo si bazén zachová sportovní podobu. Projektant tehdy pouze opravu střechy a obvodové zdi zamítl.

„Stavba je celkově špatná. Je zde zvolený špatný materiál. Přesto pověříme odbor výstavby a investic, aby prověřil stav a navrhl i jiná řešení v případě katastrofického scénáře, že bychom dotaci nezískali," sdělil další kroky místostarosta Rakovníka.

František Staněk, vedoucí Odboru výstavby a investic Městského úřadu Rakovník, už dříve zmínil, že při stavbě bazénu byl zvolený špatný beton.

„Použitý beton jen stěží odolává chlorem nasycené vlhkosti," řekl Staněk.

Jana Jirátková, vedoucí oddělení rozvoje města a investic, pak poznamenala v reakci na dotazy zastupitelů, že pouze rekonstrukce střechy a také podepření bazénové vany vše nevyřeší. Na stropě jsou umístěna svítidla a také vzduchotechnika, která je už nyní podle zpráv projektantů na hranici životnosti a je nejvyšší čas na její obměnu. „Pokud bychom se pustili do rekonstrukce střechy, pak musíme začít také s výměnou technologií ve strojovně. Technologie jsou totiž na hranici životnosti. Propočty jsme dělali v roce 2012 a 2013, tenkrát jsme dospěli k číslu zhruba pětatřicet milionů korun," reagovala Jana Jirátková na dotazy zastupitelů, konkrétně Ivo Trešla (Město pro vás) a Luďka Štíbra (ODS), zda by nebylo vhodnější, jelikož se jedná o dost vysokou investici města, zvolit náhradní řešení a provoz bazénu tak zachovat.

Jana Jirátková pak ještě řekla, že provoz plaveckého bazénu je v tuto chvíli závislý na verdiktu statika, který pravidelně kontroluje střešní konstrukci a také bazénovou vanu. „V listopadu jsme se projektanta ptali na výhled. V tuto chvíli nelze odhadnout, v jakém stavu budou konstrukce po zimě, ale i po létě. Ovšem bylo nám řečeno, že pokud nedojde ke změnám, do srpna nevidí v provozu bazénu problém. Máme přislíbeno, že projektant po zimě prohlédne znovu budovu a navrhne opatření, která by mohla provoz bazénu ještě prodloužit. Je to však otázka budoucnosti, na kterou teď neznáme odpověď," sdělila Jana Jirátková.

Jak jsme vás již hned po mimořádném zasedání rakovnických zastupitelů informovali, město Rakovník žádá v souvislosti s rekonstrukcí bazénu o dotace, ve kterých může získat až 30 milionů korun (z programu ministerstva školství mohou Rakovničtí získat až 20 milionů, ze Státního fondu životního prostředí pak až 10 milionů korun). Jenže. I v případě, že se městu podaří získat výše zmíněných 30 milionů korun, přesto ne všichni zastupitelé kompletní rekonstrukci plaveckého bazénu podpoří.

„Zdá se mi to málo, osobně bych se do toho nepouštěl," řekl na mimořádném zasedání zastupitel Ivo Trešl s tím, že se jedná o dost vysokou investici.

„Když prostě peníze nemáme, musíme udělat věci, na které peníze mít budeme. Je to jako doma. Jestliže nemám na nový dům, tak ten svůj starý také musím opravovat postupně za peníze, které mám. Ne zbourat dům a poté se dívat jen na zbořeniště," komentoval Ivo Trešl a narážel tak na variantu opravy bazénu, která by odstranila pouze problémy se střechou a podpěru bazénové vany.

„Na účtech města je v tuto chvíli nějakých 54 milionů korun, je tak předpoklad, že pokud budeme hospodařit jako v minulém roce, měli bychom mít na účtech města přes šedesát milionů korun na konci letošního roku a rekonstrukce bazénu by měla pokračovat i v letech 2017 a 2018. Je tak možné dávat na rekonstrukci běžné finanční prostředky z průběhu následujících dvou let. Tímto způsobem bychom byli schopni se dostat k částce 70 až 80 milionů korun. Na druhou stranu zdravá úvěrovatelnost města, která by mu neměla škodit a neměla by zastavit případné další běžné investice, je 70 milionů korun podle rozpočtového výhledu, tak jak jsme jej tu měli předložený před několika měsíci. Tímto způsobem bychom byli schopni pokrýt financování celé rekonstrukce," vysvětlil plán financování opravy bazénu zastupitelům starosta města Pavel Jenšovský.

Problém by pro město nastal ve chvíli, kdy by město Rakovník v žádosti o dotaci nedosáhlo na maximální výši, tedy na 20 milionů korun.

Venkovní bazén

Již od počátku kompletní rekonstrukce krytého plaveckého bazénu se odhady projektanta pohybují okolo 150 milionů korun bez DPH. Jenže částka nezahrnuje okolí bazénu, tedy prostranství, ani venkovní bazén. Zhotovení těchto věcí vyčíslil projektant na téměř deset milionů korun bez DPH. Tuto částku by však město Rakovník hradilo z běžného rozpočtu města.

„Naše snaha je peníze, které získáváme z prodeje nemovitostí či pronájmu, jako správný hospodář odložit a vytvořit si zásobu i třeba na realizaci projektu venkovního bazénu," informoval místostarosta Miroslav Samaš.

Zda město Rakovník začne s rekonstrukcí bazénu na podzim letošního roku či nikoliv, by mělo být definitivní na přelomu měsíce dubna a května, kdy se vedení rakovnické radnice dozví rozhodnutí o přidělení či nepřidělení dotace.