„Přišla nám ze Středočeského kraje odpověď , že nemají peníze na to, aby nám to mohli poskytnout (270 tisíc korun za likvidaci ekol. havárie, pozn. red.), že se rozpočet fondu vyčerpal na něco jiného," řekl novinářům místostarosta Rakovníka Jan Švácha (TOP 09). Ten zároveň na tiskové konferenci sdělil, že rozhodně nenechali věc být a chtěli vědět, na co byly veškeré peníze z havarijního fondu využity.

„Zjistili jsme, že loni, respektive předloni, zbylo na havarijním fondu pět, respektive šest milionů korun," podotkl ještě Jan Švácha. „Peníze nebyly z fondu vyčerpány ani v roce 2013. To se vyčerpalo zhruba 2,3 milionu korun," doplnil starosta Rakovníka Zdeněk Nejdl (ODS).

Trochu zvláštní je argumentace vedení Středočeského kra­je. Zatímco radní žádost o proplacení faktury za likvidaci ekologické havárie odbornou firmou nejprve zamítli s tím, že město Rakovník má peněz dost a fond je určený pro malé obce, podruhé prý nechtěli své stanovisko měnit. Bohužel, tato problematika nebyla zařazena ani do prosincového jednání krajských zastupitelů. Nyní Středočeský kraj tvrdí, že nemá peníze.

„Nyní argumentují tímto, poslali nám to v dopise," komentoval Jan Švácha.

Starosta Rakovníka Zdeněk Nejdl a také místostarosta Rakovníka Jan Švácha ale věří, že se jim podaří najít se Středočeským krajem společnou řeč. Na základě získaných informací o stavu peněz v havarijním fondu rozhodli radní o zaslání dopis Středočeskému kraji. „Ten adresuji Středočeskému kraji. Reagujeme tam na některé mylné informace a špatné argumenty," řekl starosta Zdeněk Nejdl.

Zatímco v samotném počátku veškerý postup koordinovalo vedení rakovnické radnice s městem Černošice, nyní město od potoka raků bojuje samo. „Jsme více kousaví," sdělil místostarosta Jan Švácha.

V Karlově Luhu našli atrazin

Ekologická havárie se stala u obce Ruda na vodním toku Karlův Luh koncem září roku 2012. Tehdy v potoce náhodní houbaři našli několik pytlů s neznámou látkou a v ohrožení tak byli lidé z Nového Strašecí a obce Lány, kteří získávají pitnou vodu z vodní nádrže Klíčava, kam se potok vlévá. Jak se později ukázalo, jednalo se o atrazin, látku, jež je v Česku zakázána. Pachatele, který sem pytle s pesticidy uložil, policie nevypátrala.