„Je nám líto, že nebylo vyslyšeno doporučení sportovní komise, aby byly navýšeny finance do pěti set tisíc korun. Bylo nám ovšem přislíbeno, že pokud bude rezerva, může být přesunuta do činnosti," řekl lídr rakovnických opozičních zastupitelů Miroslav Koloc (Město pro vás). Sportovní komise navýšení peněz požadovala především kvůli mládeži. „Naše představa byla, aby došlo k navýšení počtu trenérů u mládeže, hlavně pak kvalitních trenérů, a to samozřejmě u všech sportů," vysvětlil zastupitel Miroslav Koloc.

„Rozpočet města není nafukovací. Město vyplácí ročně na sport třináct milionů korun. Pakliže dojde k úsporám v příspěvcích poskytovaných na provoz v jednotlivých klubech, budou peníze převedeny," reagoval na připomínku starosta Rakovníka Pavel Jenšovský.

Ačkoliv se před rokem diskutovalo, že by sportovní granty mohly být poskytovány dvoukolově, nakonec zůstane jednokolový systém. Rakovnickému deníku informaci sdělil Miroslav Koloc. I přesto se však jedna změna v rozdělování peněz chystá. Už při schvalování rozpočtu v minulém roce požadoval opoziční zastupitel Ivo Trešl (Město pro vás), aby peníze byly klubům rozdělovány podle systematického klíče, tedy například na základě počtu mladých sportovců a podobně. Nelíbilo se mu, že jsou velké a tradiční sporty upřednostňovány před menšími, zato však ale stále více populárnějšími sporty.

„Dospělí si mohou svého koníčka financovat sami, nebo si klub může sehnat sponzory. Měli bychom kluby podporovat třeba podle počtu mládežnických družstev," nechal se tehdy slyšet zastupitel Ivo Trešl.

Tato varianta se také zamlouvala a zamlouvá starostovi města Pavlu Jenšovskému. Město tak bude nově přihlížet právě na sportující děti.

„Peníze by se měly rozdělit podle počtu dětí v jednotlivých sportovních oddílech. Zbytek by pak byla jako nadstavbová část za reprezentaci města," nechal se slyšet starosta Pavel Jenšovský.

Téměř před rokem se na jednání zastupitelstva vedly dlouhé diskuze kvůli financování sportovně-kulturní akce s názvem Rakovnické cyklování. Zatímco za „vlády" koalice ODS a Společně pro Rakovník byla v rozpočtu vždy uvedena kategorie s částkou dvě stě tisíc korun určenou právě na zmíněnou akci, nové vedení města, tedy ČSSD, KSČM, ANO a Rakovník v pohybu zařadili Rakovnické cyklování do grantového řízení.

„Příspěvek jsme nikdy neposkytovali na úkor sportu či kultury. Rakovnické cyklování je již tradiční akce města, jezdí sem pravidelně řada cyklistů z kraje, je to taková perla a jedna z nejpodařenějších akcí. Kromě toho organizátoři akce shánějí i další sponzory, je zde celá řada dalších věcných darů," rozpoutal tehdy diskuzi na jednání zastupitelstva Zdeněk Nejdl (ODS), bývalý starosta Rakovníka, a ještě doplnil: „Není zvykem, že by příspěvkové organizace žádaly o granty. Není to zvykem a ani by se mi to nelíbilo."

Starosta Rakovníka Pavel Jenšovský ihned dodal, že vedení města bude tuto zavedenou akci města podporovat i nadále, ale pouze formou grantů.

„V Rakovníku se koná celá řada podobných akcí a žádná z nich není v závazných ukazatelích města, a tedy i rozpočtu. Nemyslím si, že bychom nemohli udělit grant své příspěvkové organizaci. Nikdo nemíní omezovat Cyklování, ani ho nikterak potírat. Je potřeba si uvědomit, že již nedorazí do rozpočtu města peníze z heren," komentoval tehdy slova od zastupitelů opozice Pavel Jenšovský.