Rakovničané v posledních dnech řeší na ulicích jedno zásadní téma. Povolí zastupitelé výstavbu nového marketu? Podle Rakovničanů by právě v prostoru u Vysoké brány měl vyrůst market Kaufland.

Zatímco starosta města Zdeněk Nejdl označil tuto zprávu za kachnu, mluvčí marketu Kaufland se vyjádřil trochu opatrněji. Kaufland prý usiluje o získání celé řady lokalit. Jestli je ale mezi nimi i ta u Vysoké brány v Rakovníku, přesně neodpověděl. Ani zdali Kaufland usiluje o nějakou lokalitu na Rakovnicku.

„V zásadě máme zájem o celou řadu lokalit po celé České republice. Nikdy ovšem dopředu nevíme, jak příslušná jednání dopadnou. Právě z tohoto důvodu nelze předem sdělit, která lokalita bude další. Nechceme mylnými informacemi nikoho mystifikovat. Můžeme ovšem konstatovat, že vždy informujeme zákazníky a média včas před otevřením, jako i o všech zajímavostech k příslušné prodejně," reagoval na dotaz Rakovnického deníku Michael Šperl, tiskový mluvčí Kauflandu.

Starosta Rakovníka už dříve Deníku řekl, že město žádný aktuální podnět na koupi pozemků u Vysoké brány neeviduje. Navíc u Vysoké brány nejsou pozemky plánovány pro obchod.

„Lokalita je určena pro výstavbu rodinných domů, na prodej Kauflandu to rozhodně není," řekl Nejdl.

O tom, že by měl v Rakovník vyrůst Kaufland, jsme vás informovali v úvodu minulého týdne. Kdosi se totiž snažil vykoupit pozemky u Vysoké brány, tedy i dům Kruškových. Když však manželé řekli ne, mělo jim být údajně vyhrožováno.

Podle Jaromíra Kruška mu údajně vyhrožovala realitní makléřka Naděžda Vavroušková poté, co její nabídku odmítl. Ta jakékoliv neseriózní jednání jednoznačně odmítá.

Vše začalo standardním způsobem. Někdy před příchodem jara v letošním roce navštívil realitní makléř dům manželů Kruškových s nabídkou možného vykoupení.

„Jednání jsme se zprvu nebránili. Byli bychom ochotni dům prodat," řekl Jaromír. Jenže. Realitní společnost přišla s nabídkou, která se nedala přijmout. Dům a pozemek byl podhodnocen. „Za to, co nám nabídli, bychom si v Rakovníku nekoupili možná ani parcelu," uvedl Jaromír Krušek.

Jeho manželka Věra doplnila, že by dům prodali, a to za cenu obvyklou. „Máme zde firmu, kterou bychom museli zrušit, navíc je na dům věcné břemeno, jelikož se staráme ještě o tetu." Proto tedy zaznělo z úst Kruškových jednoznačné ne.

To však ještě netušili, co bude následovat. Realitní makléřka jim začala údajně vyhrožovat.

„Paní Vavroušková nám řekla, že i když dům neprodáme, Kaufland zde stejně bude a my se budeme dívat na tři metry vysokou zeď. Navíc vykoupí silnici u domu, a budeme mít problém s příjezdem k domu. Prostě nám prý znepříjemní bydlení, pokud neprodáme," tlumočil údajné jednání s paní Vavrouškovou Jaromír Krušek.

Naděžda Vavroušková však jakékoliv nařčení ohledně neseriózního jednání a také vyhrůžek odmítá.

„Nebudu to nijak řešit. S panem Kruškem jsem o něčem jednala, ale nebudu toto nikterak dále řešit. Neseriózně jedná pan Krušek, obraťte se proto na pana Kruška," reagovala na dotaz Rakovnického deníku Naděžda Vavroušková.

Pozemky pro byty

„Lokalita je určena pro výstavbu rodinných domů, na prodej Kauflandu to rozhodně není," ujistil Rakovničany starosta Zdeněk Nejdl. Právě pro tento účel má již město Rakovník zpracovanou studii. V roce 2008 zde již chtěla developerská firma začít stavět domy a byty.

„Zdá se, že společnost o stavbu domů a bytů ztratila zájem. Proto necháme celou záležitost otevřenou a třeba se najde někdo jiný, kdo o výstavbu v této lokalitě bude zájem mít," komentoval v roce 2008 Zdeněk Nejdl.

Lokalita se tak může stát cílem zájmu některého jiného subjektu. Město ji před několika lety získalo odkupem od společnosti RAKO.

Připomínáme, že původní návrh byl na stavbu čtyř domů s asi šedesáti byty. Radou města stanovená cena při odprodeji pozemků byla tehdy 1500 Kč za čtvereční metr.