Jaký byl v loňském roce o výukové programy zájem?

Velký. Dělali jsme zhruba stovku programů nejen pro děti, ale i dospělé zájemce z řad veřejnosti. Hodně k nám jezdili lidé a školy z Rakovnicka, ale na Křivoklátsko přijížděli také lidé z mnoha koutů celé republiky. Například i z Prahy, Pardubic, Kladna, Hořovic či Litvínova.

Komu jsou určeny?

Jsou zaměřeny nejen na mládež předškolní a školní, ale i studenty středních, vyšších odborných škol a vysokých škol. Výhodné jsou rovněž pro takzvané seznamovací pobyty studentů prvních ročníků středních škol či pro primány gymnázií. Nabídka programů je také určena pro různé zájmové spolky zaměřené na přírodu či její ochranu.

Jaké informace si od vás můžeme odvézt?

Seznámíte se s celou řadou zajímavostí křivoklátské přírody, historií tohoto území, praktickou ochranou v CHKO Křivoklátsko, biosférické rezervaci UNESCO. Děti se formou hry naučí poznávat zákonitosti přírody a vnímat její hodnoty. Studenti středních škol si mohou prověřit své nově nabyté znalosti při terénním ekologickém praktiku.

Můžete být konkrétnější?

Samostatně vyplňují testy zaměřené na botaniku, geologii, ekologii, lesnictví a tak podobně, které během pobytu řeší s pomocí svých pedagogů a s případnou konzultací odborného lektora, který je v závěru také ohodnotí a po dohodě s pedagogem se výsledné známky započítají do klasifikace příslušného přírodovědného předmětu.

Kde se toto odehrává?

Především v terénu, při nepříznivém počasí je využita bohatá knihovna v informačním středisku, čítající více než osm stovek svazků odborně zaměřené literatury. Jsme vybaveni dvěma sály. Přednáškovým s kapacitou třicet osob a konferenčním pro šestnáct osob.

Kolika dětem či osobám se můžete najednou věnovat?

Programy jsou určeny pro jednu třídu nebo skupinu do třiceti dětí. Rádi na Křivoklátsku přivítáme každého, kdo má pěkný vztah k přírodě.