Za Občanské sdružení Fara Slabce zdůraznil Ladislav Čepička: „Vyklízení, čištění a malování je konec. Galerie je na světe a máme z ní velikou radost. Je bezvadné, že se podařilo vše včetně řemeslného jarmarku dotáhnout do konce. Je to především díky mé ženě Pavlíně."

U příležitosti slavnostního otevření galerie byla v sobotu ve Slabcích uspořádána vernisáž obrazů významného malíře a animátora Bedřicha Glasera (rozhovor s ním najdete v úterý v Rakovnickém deníku).
A také v pořadí první řemeslný jarmark. A proč první? Neboť do poloviny září by se ve Slabcích měly uskutečnit jarmarky ještě tři. Vždy v sobotu: 28. 7, 25. 8 a 15. 9.

„Od rána je tu čilý ruch. Je bezvadné, že přijelo mnoho přátel i dodnes neznámých lidí, kteří se ode dneška také stali našimi přáteli," zhodnotil řemeslný den ve Slabcích Ladislav Čepička.

Z Křivoklátska dorazily k mlýnu například Matějovy vonné františky a ručně vyráběné šperky. Ty s sebou přivezla Simona Matějková z Roztok: „František je sortiment, který jsme začali s manželem vyrábět jako první. Jelikož jsem ženská marnivá a stále si vyrábím na sebe nějaké ozdoby a je toho více, než stačím užít, tak nabízím ještě ručně vyráběné šperky a malované hedvábí. Prostě to, co sama ráda nosím, nabízím i ostatním parádnicím."

Ve vedlejším stánku nabízela panenky z šustí a vitráže Jaroslava Zusková z Lán. Ta s úsměvem vysvětlila: „Já dělám z šustí a sestra Anna Dolejšová vitráže. Panenky z šustí vyrábím už deset let. Nemám vnoučata a tak si prostě hraji s panenkami."

Pro děti byla nejvíce zajímavá kovařina, tesařina a keramika. Sami si mohly vyzkoušet točení na kruhu.
K tomu všemu na dvoře skvěle vyhrávala dixieland legendární rakovnická kapela Brass Band.
Josef Heller přijel z Panošího Újezda do Slabec s manželkou: „ Brass Band jsem si nemohl nechat ujít. Jsou skvělí a manželka si tady zase prohlíží jarmark. Je tu pěkně."

A Iva Matulková z Rakovníka potvrzuje: „Je tu opravdu pěkně. Mně se tu líbí, protože odsud pocházím. Řemeslo je mi hodně blízké a jako patriot si první řemeslný jarmark ve Slabcích nemohu nechat ujít."
Den řemesel ve Slabcích byl prostě kouzelný a Ladislav Čepička potvrdil: „To je teprve začátek. Chceme zde vybudovat expozici o dějinách mikroregionu Balkán, Slabecka a jeho okolí, aby zde bylo na co koukat. Zatím to bude jen nástěnková expozice s přehledem obcí a jejich historie. Pak ji začneme doplňovat trojrozměrnými exponáty."

Zeptali jsme se Ladislava Čepičky, které památky na Slabecku by dal dohromady, kdyby měl k tomu možnost a peníze: „Asi bych opravil kapli na zdejším hřbitově, dal dohromady všechny původní křížky, které tu stávaly, a dodělal muzeum na mlýně. To je prioritní."

Ladislav Čepička ještě prozradil, že bude nyní hodně zaměstnán. „Připravuji revitalizaci zámku Žďár nad Sázavou pro hraběte Constantina Kinského. Konkrétně se jedná o bývalý pivovar a hospodářské budovy, kde by měla vzniknout velká expozice o baroku, barokním umění, barokní kultuře, a to s velkým, mezinárodním rozměrem. Spolupracujeme na projektu například s francouzskými architekty. Připravuje se marketing. Bude to hodně krásné práce, " dodal Čepička.