Studie na regeneraci městské památkové zóny byla architektem Karlem Zuskou vytvořena v roce 2011 a revitalizace prostranství gymnázia, jejíž náklady se vyšplhaly na téměř 9 milionů korun, je její čtvrtou etapou. „Jsem velice rád, že se nám to podařilo a že lidé, kteří tady bydleli, dokázali tolerovat stavební práce, které obnášely nejen vlastní stavbu, ale i výměnu sítí. Vznikl zde prostor, který navazuje na regenerované části městské památkové zóny,“ pochvaluje si starosta města Luděk Štíbr.

Hlavním cílem projektu bylo upravit pojízdné a pěší plochy. Další projekt, který zde vznikl, je terasa, která by měla sloužit ke studijním účelům, k happeningům nebo přednáškám. „Součástí projektu, o kterém rozhodovala městská rada, byl i umělecký prvek, který vzbuzoval velké emoce, ale nakonec se celá věc uklidnila a převládají spíše pozitivní reakce na toto dílo,“ podotkl Luděk Štíbr. Autory sochy jsou Dalibor Blažek a Petr Holeček, kteří se podíleli nejen na jejím vytvoření, ale i umístění a instalaci.

U gymnázia je již umístěna socha Sisyfa.
Čtenářům se Sisyfos líbí

Rakovnický starosta také potvrdil, že regenerace památkových zón zdaleka nekončí. V nejbližší době by měla začít pátá etapa regenerace – revitalizace ulice Palackého. „Zde se čekalo na vyřešení parkovacího systému a už nyní si myslíme, že je to ve stavu, kdybychom mohli pokračovat. Samozřejmě jsou zde i delší dodělávky, jako vstupní brána do letního kina, případně městská tržnice a mně osobně, ač to není v rámci regenerace, by se líbilo zahájení výstavby víceúčelového studijního centra v blízkosti gymnázia,“ dodal Luděk Štíbr.

Město do této chvíle investovalo do úpravy ulic v městské památkové zóně téměř 58 milionů korun. Celková výše dotací z Regionálního operačního programu Střední Čechy činí 25,3 milionu korun.

Křivoklát se ponořil do doby krále Václava IV.
Na Křivoklátě si připomněli šestisté výročí od úmrtí Václava IV.
Tipněte si obec na snímcích.
FOTOKVÍZ: Poznáte obec na Rakovnicku?