Setkání historické hasičské techniky už tady po několikáté připravil Sbor dobrovolných hasičů v Řevničově. Sešli se tu většinou staří známí, ti co si tuhle parádu nenechali pravidelně ujít. Se svými opečovávanými miláčky se přijeli pochlubit hasiči z okrsku číslo osm, takže se tady například blýskli hasiči z Mšeckých Žehrovic, Mutějovic, Lužné, Kroučové, Pochválova, Nového Domu, Krušovic, Přílep a samozřejmě domácí z Řevničova.

Historické exponáty

Nablýskaný kousek Pragu RN z padesátých let ze soukromé sbírky přivezl Václav Suchopárek ze Slaného: „ Tenhle stroj jsem dával dohromady asi sedm měsíců. Musel jsem ji do šroubku rozebrat a jednotlivé součásti nechat opískovat a pak vše dostalo nový lak. Jinak byla kompletní, nic na ní nechybělo.“

Hasiči ze Mšeckých Žehrovic se mohli pochlubit, že jejich červená Praga RN dopravní kdysi sloužila na Pražském hradě. Pak ji převezli do Lán a tady odtud ji dostali do Mšeckých Žehrovic jako zásahové auto.

Ale nejen auta tu byla k vidění. Obdiv patřil také přenosným stříkačkám z padesátých i šedesátých let. Například stříkačka PS 8 z roku devatenáct set padesát šest dokázala vystříkat osm set litrů za minutu. A hned na místě předvedli luženští hasiči, že se vůbec nemusí za svůj výkon stydět ani dnes.

Co umí ještě divákům ukázala dvoumotorová stříkačka o výkonu tisíc litrů za minutu. Družstvo ze Mšeckých Žehrovic si s ní poradilo na jedničku.

Koňka

Největší rozruch a zároveň úctu vzbudila řevničovská „koňka, “ nebo–li stříkačka tažená koňmi, vyrobená v roce osmnáct set osmdesát tři. Tenhle rok vznikl hasičů v Řevničově. Jen k zásahu stroj tentokrát nepřitáhli koně, ale udatní členové řevničovského družstva. Byl to krásný pohled, když se celkem osm mužů chopilo vahadel a jali se pumpovat jako o život. Stříkačka se svým výkonem rovná těm z předchozích ukázek. Jenže u pumpování si hasiči vyzkoušeli, že obstát tenkrát u zásahu to není jen tak. O tom se postupně přesvědčovali i ostatní přítomní, kteří nakonec hasiče vystřídali.

Starosta řevničovských hasičů nakonec přiznal: „Máme ještě jednu „koňku“ tady ve staré zbrojnici. Jenže ta je nyní v dost žalostném stavu. V budoucnu plánujeme ji také opravit, ale zatím sháníme prostředky. Nebo kdyby jsme tak našli někde nějakou podobného typu, použili bychom ji na náhradní díly.“

Domácí

Řevničovští hasiči na domácí půdě ještě představili dvě „Ereny“ Pragy RN z roku padesát jedna a padesát čtyři, zachov alé v původním neopravovaném stavu. Jedna byla červené a druhá zelené barvy. Veškerou vystavenou techniku si mohli samozřejmě prohlédnout všichni přítomní. Nejdůkladněji auta prozkoumaly děti.

Na konec přišlo na řadu ještě vyhodnocení těch nejlepších strojů, tedy tech, které padly divákům nejvíce do oka.

Každý příchozí hned u vstupu obdržel hlasovací lístek, kam napsal svého favorita, nebo favoritku.

Na třetím místě skončila řevničovská koňka, na druhém dopravní Praga RN z Mšeckých Žehrovic. Nejvíce se přítomným líbila Praga RN Václava Suchopárka ze Slaného.

Poháry vítězům předával čestný host Václav Liška, náměstek starosty Sdružení hasičů Čech a Moravy.