„Ale nejsou zde žádné další požadavky ze strany Jednoty," podotkl starosta Rakovníka Zdeněk Nejdl. V minulosti totiž představenstvo společnosti požadovalo ještě právní záruky, že vedle jejího sídla nevznikne žádné obchodní centrum či market. „V současné době nepanují ze strany předsednictva obavy, že by v lokalitě v Trávnické ulici mohl vyrůst nějaký diskont a podobně. Věříme, že se zde vybuduje parkoviště či jiné potřebné zařízení," nechal se slyšet před měsícem předseda Spotřebního družstva Jednota Pavel Březina.

S nabízenou cenou ale vedení radnice nesouhlasí. Podle ní je šest set tisíc korun za rozpadlý dům určený k demolici až moc. „Vzhledem k uvedeným důvodům je tak cena za objekt nereálná. Rada města proto doporučila zastupitelstvu města za tuto cenu budovu neodkoupit," tlumočila rozhodnutí radnice mluvčí Alida Štulajterová.

Mluvčí rakovnické radnice Alida Štulajterová pak novinářům řekla, že vedení radnice obdrželo v souvislosti s možným odkupem domu v Trávnické ulici stanovisko představenstva Jednoty, ve kterém se potvrdily spekulace, že vedení Jednoty požaduje od města za ruinu domu zmíněných šest set tisíc korun.

„Při řešení odkupu v roce 2005 nechalo město zpracovat znalecký posudek na tuto budovu včetně pozemku, který stanovil hodnotu nemovitosti na částku bezmála dvě stě dvacet tisíc korun," připomněla mluvčí radnice a ještě zmínila, že pokud město zříceninu domu koupí, bude muset vynaložit zhruba dalších sto padesát tisíc korun za její demolici.

Starosta Zdeněk Nejdl je ale nadále přesvědčený, že se podaří městu Rakovník a vedení Jednoty najít nějaký kompromis.

„Zastávám ten názor, že již jednou byla cena objektu vyměřena na pět set patnáct tisíc korun, se kterou vedení města souhlasilo. Částka šest set tisíc korun není už o tolik vyšší. Respektuji usnesení rady a také to, že se jedná o hodně peněz za ruinu domu. Doufám, že se podaří najít nějaký kompromis," řekl starosta města Zdeněk Nejdl.

Vedení Jednoty mělo tehdy obavy, že město nejspíše vedle sídla Jednoty chystá výstavbu dalšího marketu, původním majitelům nabídlo vyšší cenu, a to o pětatřicet tisíc korun, a nemovitost koupilo. Své rozhodnutí tehdy předsednictvo obhajovalo tak, že chce mít možnost promlouvat do případné výstavby vedle jejího hlavního sídla.

„Na základě jedné mé teze, kdy jsem do tisku řekl, že bych si zde uměl představit vznik objektů komerčního charakteru, čímž jsem měl na mysli parkoviště a nad ním pak studijní centrum s kancelářemi a nějakou prodejnou tabáku, se toho pan předseda (bývalý předseda Jednoty Rakovník Petr Mojžíš, zemřel loni, pozn. red.) chytil a koupil pozemek, aby na nás měl nějaké páky. Že by zde vznikl nějaký supermarket, je nesmysl a ani bych nic podobného zde nechtěl," vysvětlil už dříve důvody vzniku této kauzy, která má dopad na jedno ze zákoutí města, starosta Zdeněk Nejdl.

Před dvěma lety se dokonce podařilo týmu, který byl pověřený rakovnickým zastupitelstvem, dojednat cenu, za kterou by tehdy město nemovitost koupilo, tedy za výše zmíněných 515 tisíc korun. Ovšem překážkou pro vedení města byly další právní podmínky, že ve zmíněné lokalitě dojde k výstavbě parkoviště, sportoviště či veřejné zeleně, ale nikoliv dalšího obchodu a podobně.

Na tom jednání v roce 2012 zkrachovala.