„Zima nám rozhodně není, spíše se potíme," zkonstatoval mezi prací jeden z nich, i když bláto pěkně studilo a teploměr neukazoval žádné příjemné teploty. Pro ryby to ale bylo akorát. Vyšší teploty jim nesvědčí, mají málo kyslíku.

„Rybník vypouštím každý rok, abych věděl, co v něm je. Dávám násadu kolem osmdesáti dekagramů. Za rok narostou tak do tří kil. Musím je dostatečně přikrmovat, z ničeho by nenarostli," prozradil Zdeněk Netrh.

Dobrému výsledku zřejmě napomohlo také to, že tento rybník neslouží jako sportovní. Pouze se tu na podzim uskutečnily rybářské závody. Jenže bylo pro ryby tak mizerné počasí, že vůbec nebraly. Podařilo se ale vytáhnout kapra šedesát šest centimetrů. Toho rybáři pustili zpět, protože je králem rybníka.

Příprava na výlov začala už před týdnem pomalým vypouštění rybníka. Při výlovu pomáhali myslivci, kteří střílejí v honitbě Zdeňka Netrha. Pak také hlavně rybáři z Čisté. Ti půjčují vybavení k výlovu. Dále rybáři z Řeřich, ti si zároveň berou nějaké ryby, i podměrečné, k sobě do sportovního rybníka v Řeřichách. Kromě kaprů rybáři vylovili amury, tolstolobiky, štiku. Hned ten samý den dopoledne se vylovené ryby prodávaly u rybníka.

Sám Zdeněk Netrh sní tak dva kapry za rok. „Jednoho si dám o Vánocích, dalšího na jaře nebo v létě. Moje žena ryby nejí. Když kapra udělá, je to na mně, a to ho ještě musí dojíst bratr," řekl s úsměvem Zdeněk Netrh.

Pro Milana Mendela ze Senomat je výlov rybníka pokaždé krásný zážitek. Tentokrát se pohyboval v bahnité vodě. „Nejhorší je právě to bahno, a když je pak velká zima. Jenže dnes jsme se zatím potili. Je krásně. Rybník je nový, bahno v něm není." Kapr o Vánocích u nich nechybí nikdy, takže ani letos. Pokaždé ho mají obaleného a smaženého jako řízek.

Po výlovu rybníka budou následovat drobné opravy a pak se rybník zase napustí a dá se do něj násada.