Rakovnický deník se ptal politiků z Rakovnicka na jejich názor ohledně možného složení budoucí vlády. A většina z nich je z této situace značně znepokojena. „Nelíbí se mi to hned z několika důvodů. Tím hlavním je skutečnost, že KSČM bude mít vůči vládě velmi značný vydíratelný potenciál. To se ostatně ukazuje již na rétorice ohledně zahraničních vojenských misí. Mrzí mě, že tímto krokem ČSSD riskuje svoji existenci na politické scéně,“ řekl pro rakovnický zastupitel za Společně pro Rakovník Jan Švácha. A dodává, že ani vítěz voleb ANO není pro naši zemi tou nejlepší volbou. „o tom, jak funguje vláda ANO v demisi, není třeba říkat nic, vše je vidět v každodenní realitě. Nedělám si iluze o tom, jak bude vládnout s regulérním mandátem,“ dodal Jan Švácha.

Podobný názor má také rakovnický zastupitel za Město pro Vás Miloslav Koloc. „Nejsem příznivcem takové vládní koalice, pozitivum je, že v ní chybí Okamura. Ignorován je volební výsledek Pirátů, ale takový je volební zákon. KSČM do vlády nepatří a to, jak se začali chovat její představitelé, to jen potvrzuje,“ uvedl Miloslav Koloc.

Ilustrační foto.
Hned dva z pěti preventivních projektů kraj zaměřuje na recidivisty

Starostu Nového Strašecí Karla Filipa mrzí především to, že ČSSD nezaujala jiný postoj, než se stát partnerem takové vlády. „Po volebním debaklu měla ČSSD jít do opozice a hlavně měla představit nové tváře. Pořád má ještě dost úspěšných starostů,“ řekl Karel Filip.

Opačný názor na věc má místostarosta města Rakovník zvolený za ANO Miroslav Samaš. Podle něho si občané zvolili své zástupce do vlády a oni se nyní musí domluvit na funkční spolupráci. „Prozatím to vypadá, že se dokážou rozumně domluvit pouze poslanci ANO, ČSSD a KSČM. Já osobně budu rád, že vláda konečně začne naplno pracovat a plnit sliby dané svým voličům. Stejný model máme nastavený v naší městské koalici a tento funguje,“ vysvětlil Miroslav Samaš.

A co říkají na to, že KSČM by se takřka po třiceti letech znovu dostala k moci ve vládě? „Není třeba si dělat iluze, že by komunisti jako Putinova pátá kolona něco měnili na své filosofii diktatury proletariátu. Z tohoto úhlu pohledu se mi česká budoucnost jeví zase o trochu ruději,“ řekl Jan Švácha. To, že by lidé neměli zapomínat na kroky komunistické strany upozurňuje Miloslav Koloc: „Je to strana, která popravovala české lidi, týrala je v pracovních táborech, pronásledovala lidi včetně rodinných příslušníků. Máme všeobecně krátkou paměť. Do demokratického systému nepatří. Nakonec naše hnutí Město pro vás už před komunálními volbami v roce 2014 deklarovalo, že s komunisty nebude spolupracovat ani na této úrovni.“

Videosouhrn 15. května 2018
Čechmánkův soud, božstva z písku a pocta krásným Češkám: videa dne