A Marcel Chládek byl pověřen prestižní rolí: je členem vyjednávacího týmu, který mezi uvedenými politickými stranami dohaduje program budoucí vlády. „Sešli jsme se už několikrát. Řešili jsme jen programové otázky a vypadá to velmi nadějně, v mnoha věcech se shodujeme," řekl v pátek Marcel Chládek. Jeho úlohou je jednat především o otázkách školství. Působení v tomto oboru se věnuje prakticky celý svůj pracovní život. Poslední tři roky byl i stínovým ministrem školství v době, kdy ČSSD byla v opozici.

Pokud by dostal nabídku stát se skutečným ministrem, přijal by ji? „Ano. Je to sice předčasná otázka, zatím taková nabídka nepadla a musel by ji učinit premiér, ale pokud by přišla, přijal bych ji," potvrdil Marcel Chládek na dotaz Deníku. „Nabídka služby ve vládě se neodmítá, navíc pokud tři roky působím jako stínový ministr, vypadalo by dost divně, kdybych tři roky něco říkal a pak najednou chtěl utíkat před zodpovědností," dodal.

„Zatím však vyjednavači vůbec neřešili personální obsazení vlády, ale jen programové věci," uvedl. „Takže tohle je zatím velmi předčasné. Možná ani resort školství nebude vést ČSSD, ale jiný koaliční partner a ten by samozřejmě nominoval na ministerstvo člověka ze své strany, což je logické a budu to respektovat," řekl Marcel Chládek.

Marcelu Chládkovi bylo letos v dubnu 45 let. V době svého zvolení v roce 2008 to byl nejmladší senátor v České republice. Mandát má až do října 2014. Pak proběhnou na Lounsku a Rakovnicku další senátní volby.

Marcel Chládek je podruhé ženatý, žije v Rakovníku, má dvě dcery. V oblasti školství působí dlouhodobě, pracoval několik let jako učitel na různých školách, potom byl ve vedoucích funkcích v několika centrech a institutech pro vzdělávání. Působí i v krajské a komunální politice. Ve středních Čechách je náměstkem hejtmana a v Rakovníku zastupitel města.