Právě od pondělí 3. října začne po Rakovníku jezdit vozidlo města Rakovník označené Senior expres.

„V současné době máme jednu objednávku na pondělí," reagovala na dotaz Rakovnického deníku Alida Štulajterová, mluvčí rakovnické radnice. Právě od počátku tohoto týdne je již možné na mobilním telefonním čísle (uvedeno v modrém rámečku v tomto článku, pozn. red.) si službu objednat.

Nová služba bude určena jen obyvatelům Rakovníka starším pětašedesáti let, nebo pro držitele zdravotního průkazu ZTP či ZTTP. Ti jsou totiž mnohdy odkázáni pouze na své vlastní síly, jelikož rodinný příslušníci buď žijí někde jinde, nebo jsou v zaměstnání, či lidé už žádnou rodinu nemají.

„Senior expres bude jezdit pouze po městě. Cena jedné jízdy je 20 korun a občané budou moci tuto službu využívat pro začátek projektu šestkrát v měsíci. Objednávat se bude služba telefonicky, a to vždy od osmé do dvanácté hodiny, minimálně jeden den předem a maximálně jeden pracovní týden předem," vysvětlil už dříve pravidla nové služby starosta města Pavel Jenšovský (ČSSD).

Senior expres má pomoci dopravit seniory na nákup, k lékaři, na rehabilitace, ovšem řidič osoby dopraví pouze na místo, k lékaři a podobně je nedoprovází.

Starosta města Pavel Jenšovský už dříve řekl, že podmínky využívání nové služby se budou dodatečně modifikovat. Radnice totiž oslovila ostatní města, která mají se službou letité zkušenosti, a z jejich odpovědí vyplynulo, že o službu postupem času začal být veliký zájem, proto musel být počet možných jízd omezen na pouhé čtyři až tři v měsíci. V některých městech a obcích dokonce zvažují uvolnění dalších automobilů pro tuto službu.

Deník již o tomto záměru informoval v dubnu tohoto roku. Kromě pozitivních reakcí čelila radnice kritice, že se bude jednat o konkurenci Pečovatelské službě Rakovník. „Pečovatelská služba musí mít podle zákona registraci sociálních služeb. Klient s ní musí mít uzavřenou písemnou smlouvu a teprve na základě smlouvy je mu poskytnuta služba. V rámci této služby se poskytuje nejen doprava, ale také doprovod. Pečovatelská služba nemůže mít tuto službu dotovanou, protože příspěvková organizace musí mít náklady stejné jako příjmy. Nemáme potřebu mít na to registraci sociální služby. Tato bude na zavolání a bez doprovodu," vysvětlil tehdy rozdíl ve službách starosta. Ten zároveň odmítl i názory, že by se o seniory měli postarat jejich rodinní příbuzní. „Pracoval jsem čtyři roky v sociálních službách, takže vím, jak vysoké procento starých lidí již nikoho nemá. Řada lidí tak skutečně potřebuje pomoc společnosti," řekl.