Nový domov pro seniory vzniká z budovy, která dříve v Rakovníku sloužila jako internát pro studenty Střední zemědělské školy Rakovník. Ačkoliv je zde dělníků velmi skromně, podle Nicole Mertinové, tiskové mluvčí Středočeského kraje, práce pokračují podle plánu. „Stavební práce pokračují podle uzavřené smlouvy se stávajícím zhotovitelem. Vzhledem k povaze dodatečných stavebních prací, které jsou nutné k dokončení díla, také stále probíhá příprava na vyhlášení veřejné zakázky," napsala Deníku Nicole Mertinová.

Že domov pro seniory nebude dokončen ani v červnu, ačkoliv podle původního plánu měla být rekonstrukce hotova již v únoru letošního roku, svědčí také fakt, že radní Středočeského kraje prodloužili termín dokončení stavby na domově pro seniory v Rakovníku k poslednímu dni v červenci letošního roku.

Podle vedení Středočeského kraje je realizace dodatečných prací důležitá.

„Jedná se o dodatečné práce nezbytné pro dokončení díla a možnosti užívání domova seniorů," sdělila stručně tisková mluvčí Nicole Mertinová.

Jenže.

Tím, že se prodlužuje neustále termín dokončení rekonstrukce, hrozí, že Středočeský kraj nezíská na stavbu dotaci z Regionálního operačního programu Střední Čechy. Poskytovatel dotace již jednou souhlasil s prodloužením termínu stavby dokonce července, nyní bude muset kraj žádat o další posunutí termínu.

Z toho, že by Středočeský kraj dotaci nezískal, zatím hejtman kraje Miloš Petra strach nemá.

„Tento dotaz je v tuto chvíli předčasný. Programovací období končí 31. prosince letošního roku. Do té doby budeme dělat maximum pro to, abychom o dotaci nepřišli," reagoval na dotaz Rakovnického deníku hejtman Středočeského kraje Miloš Petera.

V novém zařízení by mělo být k dispozici osmdesát lůžek pro klienty. V současné době jich ve stávajícím zařízení (Domov pro seniory Na Zátiší Rakovník) mají jen čtyřicet, dojde tedy k navýšení o dalších čtyřicet lůžek, která budou přichystána pro nové klienty. A Markéta Grundmannová, nová ředitelka domova, doplnila: „V pořadníku už máme přibližně dalších sto žádostí, stejně tedy nedojde k uspokojení všech žadatelů k umístění do nového objektu. Přesto to bude pro náš okres velké plus."

Hotovy jsou již vnitřní příčky, schodiště v celém areálu jsou osazena zábradlím. Hotovy jsou rozvody elektřiny a celá budova byla zateplena. Budova je už z devadesáti procent obložena. „Práce se prováděly až do třiadvacátého prosince včetně spárování cihel," popsala Markéta Grundmannová.

Vybudovány byly rovněž dvě nové přístupové lávky, jedna jako vstup do domova a druhá bude přístupem do komerční zóny, kde by měl být masér, kadeřník… „Pravděpodobně také nějaký lékař a odborný lékař. Myslím, že bylo jednáno s revmatologem, který v Rakovníku vůbec nefiguruje," popsala Markéta Grundmannová.

Spor

Veškeré dění okolo internátu zemědělské školy se roztočilo počátkem roku 2011. Vedení Středočeského kraje (náměstkem hejtmana byl i Marcel Chládek, dnes ministr školství, který přestavbu od samotného počátku prosazoval, pozn. red.) tehdy přišlo právě s myšlenkou, že by škola přišla o internát a místo něho by vznikl moderní domov pro seniory i se zázemím. To se však nelíbilo tehdejšímu řediteli školy. Ten k rukám hejtmana poslal dopis, ve kterém upozorňoval na fakt, že bez internátu nebude škola fungovat.

„Věděl jsem, že internát není plně zaplněn, ale to, co tam kontrola odhalila, pro to nemám ani výrazy. Nic z toho, co jsme objevili, škole chybět nebude. Bylo zde prapodivné uskladnění počítačů, na knihách se nacházela silná vrstva prachu. Navíc učebny, které zde jsou, nejsou dlouhodobě využívány," informoval tehdy Marcel Chládek. Ten tenkrát ještě sdělil, že se bude muset vyřešit problém i s nájemníky v budově. Ti prý neměli řádné smlouvy a navíc cena za nájem byla několikanásobně menší, než je v Rakovníku běžné. Zatímco ostatní nájemníci platí poblíž centra města za byt 3+1 o rozloze 90 m² cenu okolo devíti tisíc měsíčně, v budově internátu se za stejný byt platila částka okolo tří tisíc.