Jak senioři přijali fakt, že se jejich stěhování do nového odkládá?

Jsou zklamaní. Někteří se toho bohužel ani nedožili. To je hodně smutné, protože se do nového moc těšili a těší.

Ukázali jste jim plánky?
Pochopitelně a dokonce už mají rozebrány pokoje. Vybrali si s velkou chutí, v jakém pokoji a ve kterém patře by chtěli bydlet.
Možnosti byly buď s výhledem na Pražskou ulici a její blízké okolí, nebo na Čermákovy sady. Vybírali podle toho, jak kdo má rád sluníčko, protože pokoje situované na park budou plné slunce. Bude tam teplo. Chladnější zóna bude v pokojích s výhledem na ulici.

Při výběru žádné dohady nebyly?
Vůbec. Byli už předem dohodnuti, kdo chce spolu bydlet ve dvojici a kdo chce mít s kým společné sociální zázemí. Moc se všichni těší.
To ostatně potvrdila jedna z klientek domova, Zdeňka Valentová: „Moc se těším především na to, že budu mít sama pro sebe pokojík. Na ten klid. Vybrala jsem si, který chci, a bude to ten s výhledem na ulici. Všude to budu mít blízko. Třeba do kuchyně, k sestřičkám, k jídelně ke kafi. A také se těším, až si tam postavím svůj nový ušák. Jak si do něho sednu a budu v něm dřímat. Bude to pro každého z nás příjemná změna."

Paní ředitelko, věříte, že teď už vše půjde dobře?
Ze strany zhotovitele, firmy Metall Quatro s.r.o., bylo přislíbeno, pokud to bude v jejich možnostech, výše uvedený termín ukončení dodržet. Stavební práce jsou od sedmého září opět v plném proudu, dokončují se obklady a dlažby, zavěšují se svítidla, okna se osazují parapety, v budově jsou nové funkční výtahy, směrem do parku byly započaty stavební práce na zhotovení zastřešené kolonády.

Kdy se pustíte do vybavení domova?
Vybavení rekonstruovaného objektu bude spuštěno ve chvíli, kdy se stavební práce budou chýlit k závěru, tak, aby vše bylo nastěhováno do budovy do konce prosince. Jen tak může být v plném rozsahu uplatněna dotace na interiéry z Evropské unie.

Pak nastane gró prací…
Poté bude zhruba dva měsíce trvat rozmístění veškerého vybavení po budově přesně dle projektové dokumentace.

A stěhování?
V optimálním případě ke stěhování prvních klientů dojde někdy na počátku března 2016.

Kolik máte žádostí na umístění?
V současné době máme zaevidovaných 108 žádostí o umístění, dalších 8 žádostí čeká na šetření a případné zaevidování. V novém objektu bude umístěno celkem osmdesát klientů – z toho čtyřicet stávajících a dalších čtyřicet se přijme postupně po přestěhování dle potřebnosti z řad žadatelů.

Budete zřejmě potřebovat další pracovní síly.
Co se týká personálního obsazení, ke stávajícím zaměstnancům budou přijati další, zejména pracovníci přímé péče a uklízečky, kolektiv se tím rozroste ze stávajících čtyřiadvaceti osob na zhruba sedmapadesát osob.

Kolik přišlo žádostí o tuto práci?
V současné době evidujeme více než dvě stě dvacet žádostí o práci.