Dopoledne, když ještě voda z nebes tolik necrčela, svůj závod odběhly i děti. Dokonce v nejmladší kategorii do tří let, která se letos vyhlásila poprvé, odstartovalo sedm účastníků. Z Kralovic se sem vypravily dvě rodiny.

Rosalie Slabá běžela patnáct set metrů a jako jediná v kategorii dorostenek běh vytrvalců. Ten běžel také Jaroslav Berbr. Závodů se účastnil také jeho bratr Ondřej. Všichni tři sportují. „Hraji basketbal a při tom se to trénuje tak nějak samo," prohlásila. Jaroslav a Ondřej hrají fotbal a florbal. Kromě běhu ve Václavech, kde jsou pravidelnými účastníky, startují ještě na Malé Kralovické.

Jako poslední startovali pivní skauti a skautky. Vyšlo jim to, stejně jako vytrvalcům, do toho největšího deště. „Běžíme pokaždé. Vynechali jsme snad jeden ročník. Dneska jsme se museli dlouho „ukecávat" ale nakonec jsme se překonali," popisoval před startem Jiří Zelinka z Rakovníka spolu s Václavem Ryšlavým z Jesenice. Moc netrénovali, ale pak se přiznali, že trochu ano, s pivem.

Před startem musí totiž každý vypít jedno pivo. Pokud má rozhodčí pochybnosti, může dát závodníkům „fouknout. " V sobotu každý poctivě to své pivo na startovní čáře vypil a za vydatného deště a povzbuzování vyběhl do velikého kopce na Vystrčilku. Ten tvořil tak jednu třetinu trasy. Druhá třetina se běžela jen do mírného kopce a třetí už jen z kopce.

Odstartoval jeden z organizátorů Jaroslav Nachtigal: „I když prší, přišla zhruba třetina lidí. Nálada je ale výborná. Odvolat akci jsme nechtěli a hlavně jsme se modlili, aby počasí alespoň trochu vyšlo dopoledne na dětské kategorie. I když trochu pršelo, odstartovalo na padesát dětí." Akce byla připravená už se vším všudy: vepřovými hody, tombolou, takže odvolat ji už opravdu nešlo. Výtěžek z ní poslouží jako základ na další ročník. Dále přispívají sponzoři a pomáhají i okolní obce. Na oplátku zase Václavští pomohou jim při jejich akcích.

Běh přátel piva je více jak okresní akcí. Vytrvalci sem jezdí, dá se říci z celé republiky. Letos přijeli kvůli počasí převážně jen Kladeňáci. „Dokonce tu byli i Moraváci. Občas se sem zatoulá i nějaký cizinec, zřejmě z recese," uváděl Nachtigal.

Běh vznikl také z recese. Jednou se chlapi v hospodě domluvili, že zkusí uběhnout daný okruh. „Druhý rok nás Sláva Pilík dostrčil k tomu, udělat z toho oficiální závod. Pomohl nám i Josef Poduška, no, a letos se běželo už podvaadvacáté," zkonstatoval Jaroslav Nachtigal.