A právě proto se touto cestou Policie České republiky obrací nejen na všechny obyvatele okresu Rakovník, ale i na občany celé země s žádostí o pomoc.
Připomeňme si stěžejní události tohoto zapeklitého případu. Náš neznámý byl objeven 19. října v místech zvaných ve Vejplaném.

Mluvčí policie Michaela Richterová popsala: „Dle dosud zjištěných informací se zde zdržoval zhruba měsíc před jeho nálezem. S největší pravděpodobností bydlel ve stanu modré barvy typu „Iglů". Mohlo se tedy jednat o občana bez domova. Zemřel pravděpodobně na podchlazení, cizí zavinění nebylo zjištěno. U mrtvoly byl nalezen kapesní kalendář, ve kterém byla poznamenána jména Románek, Míša, Richard, Kája a odkaz na datum 07.09.2013, který se vztahoval na město Kladno. „Jeho tělo bylo bez tetování, bez jizev po operacích či úrazech," doplnila Michaela Richterová.

Dle vyjádření soudního znalce se jednalo o muže ve věku 28-40 let, měřil 182 centimetrů, vážil 43 kilo. Měl modré, modrozelené až zelené oči. Na sobě měl také bavlněné černé triko s potiskem hlavy hada – kobry a nápisem Motor Harley Davidson a ještě další černé bavlněné triko.
Jeho vlasy byly hnědé, zhruba 13 centimetrů dlouhé, oboustranně s čelními kouty,. „Pod nosem nosil hnědavý prošedivělý knír a na bradě šedivé strniště," upozornila Richterová.

Muž byl oblečený do takzvané maskáčové bundy, která byla na druky a zdrhovadlo. Jeho kalhoty byly šedivé barvy. Pod maskáčovou bundou byla sportovní bunda modrošedé barvy značky Nike se zdrhovadlem, pod bundou tyrkysově modrá mikina, vpředu s potiskem a nápisem FOR YOUTH ONLY.
Pod kalhotami byly teplákové kalhoty černé barvy a na nohou šedivé bavlněné ponožky. „Pokud jste zaznamenali ve svém okolí pohyb muže odpovídajícího popisu či portrétu, nebo jste již delší dobu neviděli svého kamaráda, souseda či známého, obraťte se, prosím, neprodleně na linku 158," zdůraznila Richterová.