Radnice tak doufá, že v budoucnu budou vypsány dotace na sportoviště a jejich opravy. Ačkoliv nejlevnější verze úpravy hrací plochy by stála zhruba okolo pěti milionů korun, vedení radnice tuto variantu nepreferuje.

„Tato úprava by úplně nevyřešila problém s velikostí plochy a stejně by zde byla určitá omezení," odůvodnil starosta Zdeněk Nejdl. Ten také připomněl, že vedení Tělovýchovné jednoty tělovýchovných zařízení (TJ TZ) Rakovník, vlastník sportovní haly, má ještě k dispozici studii kompletního rozšíření sportovní haly, a to za cenu pohybující se okolo padesáti milionů korun.

Radnice už má několik týdnů k dispozici další studii na rozšíření hrací plochy. Podle ní by se už v Rakovníku mohly hrát veškeré oficiální halové soutěže i před zraky diváků, což by v případě nejlevnější a na začátku článku zmiňované úpravy hrací plochy nešlo. Kromě toho by přestavba podle tohoto návrhu stála zhruba třicet milionů korun bez DPH.

A nová studie také vyřešila již zmiňovaný prostor pro diváky.

„Rozšíření sportovní haly je podle této studie o dva bloky směrem k autobusovému nádraží. Kromě toho by zde byly vysouvací tribuny. V případě, že by se v hale hrálo volejbalové utkání, tak by se tribuna vysunula do prostoru, v opačném případě, kdy by bylo zapotřebí větší hřiště, by se tribuna naopak zasunula. Jedná se o takovou prostřední variantu řešení rozšíření hrací plochy a myslím, že je dobře, že ji máme k dispozici," uvedl starosta Zdeněk Nejdl.

Ten zároveň nastínil možnost, jak by se mohla sportovní hala zrekonstruovat. Podle něj by bylo nejvhodnější počkat na vypsání dotací.

„Umím si představit, že by byly vypsány dotace, my bychom následně zpracovaly projekt a těsně před podáním žádosti bychom sportovní halu převzali do vlastnictví města. Co si neumím představit, je, že bychom v příštím nebo dalším roce halu převzali. Není to prioritou. Daleko více město pálí projekt zateplení a výměna oken ve 3. ZŠ Rakovník," dodal Nejdl.

Místostarosta Rakovníka Jan Švácha k tomu dodal, že město chce být připraveno pro případ, že by byly dotace na sportoviště vypsány.

Provozovatel haly by byla TJ TZ

Současný vlastník sportovní haly nabízí halu městu Rakovník bezplatně, ale s jedinou podmínkou že by i nadále TJ TZ Rakovník sportovní halu provozovala. S tím však zprvu narazila. Radní o tomto nechtěli nic slyšet. Radim Suchánek také při jednom z minulých zasedání rakovnických zastupitelů řekl, že má mandát řešit převod sportovní haly a varianta, že by se TJ TZ vzdala provozování haly, je podle něj neprůchozí.

„Tato situace by asi nebyla průchozí. Máme zde mandát řešit převod sportovní haly. My majetek dáváme a ještě bychom se měli vzdát šance jej provozovat?" A Suchánek také novinářům řekl, že podobný model funguje u jiných subjektů, proto i TJ TZ toto požaduje.

Zcela opačný postoj k věci ohledně provozu má radnice. „Pokud halu převezmeme, tak bychom zde chtěli mít absolutní vliv a ne aby nám někdo diktoval podmínky. I proto zastupitelstvo rozhodlo tak, jak rozhodlo," okomentoval tehdy postoj rakovnické koalice starosta Zdeněk Nejdl .

Časy se však mění.

Nyní na zářijové tiskové konferenci Zdeněk Nejdl uvedl, že v případě, že by město sportovní halu převzalo, fungovalo by to jako u ostatních sportovních oddílů, tedy že by TJ TZ Rakovník provozovala sportovní halu (podobně jako TJ HC Rakovník provozuje zimní stadion či Tatran Rakovník fotbalový areál Na Šamotce).

„Halu ať si TJ TZ nechá. Je zastaralá a nevyhovující. Rakovničtí sportovci si zaslouží halu novou, aby v ní mohlo být hráno více druhů sportu a ne jen pro Rakovník dominantní fotbal! Jsem pro výstavbu nové multifunkční haly a ne pořád jen pro udržování polorozpadlých budov," vyjádřil se v diskuzi na našem webu čtenář s nickem Joel.

Anketa: čtenáři chtějí novou halu

Na webu Rakovnického deníku jsme se vás také v minulosti ptali, zdali souhlasíte s rekonstrukcí současné haly, a nebo jste pro výstavbu nové.

Nejvíce čtenářů hlasovalo pro možnost postavit novou multifunkční halu. K tomu se však přední představitel města vyjádřil záporně. „Současnou sportovní halu lze rozšířit směrem k nádraží. Navíc současná sportovní hala je na strategickém místě a v případě, že by město postavilo novou, byl by uprostřed města chátrající objekt. Není ani ekonomicky podloženo, že by to bylo výhodnější," řekl starosta Zdeněk Nejdl.