Na to z opozičních zastupitelů reagovala  Hana Janoušová s tím, že ji překvapilo, že období jednoho roku bylo předem dohodnuto.  „Doufám, že uslyším, že nový starosta  nebude  také zvolen na jeden rok. Zdá se mi nefér, když někdo převezme takovou funkci  a po roce, kdy se zapracuje, odchází. Může se to samozřejmě stát z vážných, například ze zdravotních důvodů,“ uvedla Janoušová. Při odstoupení starosty se zároveň s jeho funkcí uvolnilo jedno místo 
v radě.

Volba starosty se uskutečnila veřejně,  a to i přes návrh Petra Sunkovského uskutečnit volbu tajnou.  Jiří Svoboda navrhl jako kandidáta Jana Poláka, který byl do zastupitelstva zvolen z jedenáctého místa 
a získal sto osmdesát šest hlasů. Nyní pracuje jako mluvčí Městského úřadu v Rakovníku. Dalšího z kandidátů navrhl Petr Sunkovský a byl jím Petr Koníř. Ten získal při volbách  nejvíce hlasů, a to dvě stě sedmdesát sedm. Působí v zastupitelstvu už třetí volební období. Nyní je zástupcem ředitelky místní základní školy. Zastupitelé zvolili do funkce starosty Jana Poláka.

Zastupitelé zvolili do funkce starosty Jana Poláka.

„Důvěry si velice vážím. Jako starosta bych chtěl navázat na práci Jiřího Svobody. Zastupitele ujišťuji, že jsem připraven vykonávat funkci až do konce volebního období a žádné podmínky, co se týká délky funkce, jsem si nekladl. Rovněž při práci na úřadu bych chtěl úřad zachovat otevřený a přívětivý pro všechny občany,“ komentoval své zvolení Jan Polák.  

Po komunálních volbách byl překvapen tím, že se dostal do zastupitelstva. To, že by mohl být starostou, ho ani nenapadlo. Situace po volbách byla v Jesenici složitá. Hlasy se rozmělnily mezi řadu politických stran a uskupení. Snahou bylo utvořit koalice.

„Nám se to podařilo. Od začátku jednání si Jiří Svoboda přál vzít funkci na jeden rok. Všichni jsme doufali, že pana starostu přesvědčíme, aby vytrval do konce volebního období. To bohužel nevyšlo,“ vysvětlil situaci Polák. Jan Polák byl také zvolen zástupcem do Okresní pečovatelské služby v Novém Strašecí  a do Místní akční skupiny Rakovnicko.
Novým radním zastupitelé zvolil Jiřího Svobodu.