Nový územní plán by mohl být připraven a projednáván mnohem dříve, a to už na plánovaném červnovém zasedání zastupitelů. „Je to podle mého názoru až příliš optimistická představa. Osobně pracuji ale s tou vizí, že se nám územní plán podaří schválit do konce příštího roku. Byla by to pro nás pozitivní zpráva,“ nechal se slyšet starosta Luděk Štíbr s tím, že zaslechl variantu schválení územního plánu už v lednu. „Jedná se o fámu. V současné době se řeší 96 až 97 připomínek k územnímu plánu. Teprve poté se bude moci znovu projednat,“ vysvětlil Luděk Štíbr.

A až po projednání a dalším vypořádání připomínek bude zřejmé, kdy by mohl být územní plán projednán zastupitelstvem. „Počítáme s tím, že vzejdou nové připomínky,“ podotkl starosta.

Podle mluvčího rakovnické radnice Jiřího Cafourka je tak nyní těžké odhadovat, kdy by se mohl nový územní plán Rakovníka schvalovat. „Vše bude závislé na počtu dalších připomínek,“ řekl mluvčí.

Do nekonečna ovšem takovýto proces pokračovat nemůže.

Výhoda je podle starosty v tom, že zákon umožňuje řešit následně pouze část územního plánu, tedy onu připomínku. „Už se tedy neřeší, jak tomu bývalo v minulosti, znovu celý územní plán. Zastupitelstvo města pak schvaluje, neschvaluje pouze připomínku k územnímu plánu,“ upřesnil starosta Luděk Štíbr.

Michal Rouč, ředitel Královského pivovaru Krušovice.
Michal Rouč: Mým snem je zřídit v areálu pivovaru letní kino

Stávající územní plán Rakovníka je starý jednadvacet let a má negativní dopad na další rozvoj města a také celkové využití pozemků. Například Česká pošta plánuje na vlakovém nádraží výstavbu nového zásilkového depa. Už má na to dokonce zpracovaný i projekt. Ovšem samotná realizace je nyní nemožná, a to kvůli územnímu plánu. Právě až v tom chystaném se počítá s možností stavby.

Stejná situace je i kolem výstavby možných nových parkovišť v okolí autobusového a vlakového nádraží. I tady se ale čeká na schválení nového územního plánu. S novým parkovištěm se počítá poblíž budovy Odboru dopravy Městského úřadu Rakovník, nová parkovací místa vzniknout také na zeleném pruhu vedle silnice k vlakovému nádraží. Zeleň by zde ale podle studie, kterou již má město zpracovanou, měla zůstat. Pouze se tu položí zatravňovací dlažba.

Že je nutné se územním plánem zabývat, svědčí také kauzy z předchozích let. Jednou z nich byla výstavba dalšího obchodního centra v Luženské ulici. Proti výstavbě v pořadí již sedmého marketu v Rakovníku se tehdy veřejně ohradil David Meduna. U Krajského úřadu Středočeského kraje, kam se tehdy odvolával, neuspěl. Úřad totiž v odvolání napsal, že námitky proti výstavbě obchodního měly dorazit mnohem dříve, a to v době tvoření územního plánu.

Štěstí měla nakonec rodina Petrželkova. Při tvorbě nového územního plánu se o situaci příliš nezajímala. Architektka ale zakreslila plánovanou cestu přes část jejich pozemku, kde má rodina postavená vjezdová vrata, garáž a také bazén. Vše bylo následně projednáno bez připomínky. Teprve až poté, co se majitelka dozvěděla o záměru, začala úřad uhánět. Nakonec se vše ale podařilo vyřešit. „Kauza dopadla tak, jak dopadnout měla, a je poučením pro všechny vlastníky nemovitostí, že i oni mají nejen svá práva, ale také povinnosti tedy pohlídat si, zda se projednává územní plán a co v něm konkrétně je,“ reagoval tehdy Pavel Jenšovský (ČSSD), dnes už bývalý starosta města s tím, že radnice hledala možnosti, jak komunikaci posunout jinam. „V blízkosti pozemku vede elektrické vedení, kde není možná výstavba či vysazovat vysoké stromy. Projektantka tak posunula komunikaci na vedlejší pozemek do blízkosti vedení. Což je varianta schůdná pro všechny strany,“ doplnil tehdejší starosta.

Ilustrační foto - rakovnická radnice.
Úkolem nové komise je prioritně řešit parkování