Stavbu provádí firma Stavitelství Řehoř, která zakázku vysoutěžila za přibližně 82 miliony korun a podle starosty obce Zdeňka Vodrážky až na drobné zádrhele běží bez problémů.

„Místy se vyskytly problémy, například v jedné ulici se ve velké hloubce při bagrování objevily silové kabely, o kterých nikdo nevěděl a při dešti se z nich začalo jiskřit, takže jsme museli tyto věci řešit s energetiky. Dále jsme u mostu ve směru na Čížkov narazili na vodu, která musela být odčerpána, ale to jsou při stavbách tohoto druhu běžné závady. Jinak vše běží tak, jak má,“ pronesl oráčovský starosta.

Pohádkový les v Rakovníku.
PODÍVEJTE SE: Z pohádky do pohádky. Děti plnily úkoly od Šmoulů či Rumcajse

V současné době se pracuje na hlavní silnici číslo 228 a severně od obce vzniká nová čistírna odpadních vod, kde se pracuje na střešní krytině, poté přijdou na řadu technologie.

Do října by měla být největší stavební akce v historii obce hotová. „Poté už se budou dělat pouze dodělávky. Firma také musí opravit chodníky, které jsou pomačkané od kamionů a vyasfaltovat místa, kde probíhaly výkopy,“ sdělil Vodrážka.

Obec na kanalizací získala dotaci ve výši 56 milionů korun, která zahrnuje i přípojky k jednotlivým nemovitostem. Projekty na přípojky uvnitř soukromých pozemků jsou již hotové a uhrazené od občanů.

Den řemesel v Jesenici.
OBRAZEM: Děti si v Jesenici vyzkoušely stará řemesla, zněla i středověká hudba

Oráčovští našetřili poměrně velké množství financí a stavbu rozjeli ze svých peněz. „Na přelomu roku jsme teprve podepisovali smlouvu s fondem o dotaci. Budeme muset ještě řešit finance na opravu místních komunikací, pokud se nám nepodaří získat dotace,“ doplnil oráčovský starosta.