„Štika přichází do tření během měsíce března. Nejdůležitějším faktorem pro odstartování tření je ale teplota vody. Ta musí mít u štiky něco kolem deseti stupňů Celsia,“ nechal se slyšet hospodář rakovnické organizace Jiří Šimek. S umělým výtěrem štik už nějaké zkušenosti v Rakovníku mají.

„Minulý rok šlo všechno bezvadně, ale když už vypadalo, že se vše dobere zdárného konce, tak se nám zaseklo čerpadlo a všechna práce přišla v vniveč. Z toho důvodu jsme líheň zrekonstruovali a zajistili. Doufám, že už nás nic podobného nečeká,“ konstatoval Šimek.

Letos mají rakovničtí rybáři v generačním hejnu k dispozici zhruba devadesát štik. „Zdá se to jako velké množství, ale nikdo přesně neví, kolik se nám jich podaří vytřít. Je lepší mít nějaké v rezervě. Přírodě se nedá poručit, a tak se musí často improvizovat,“ dodal na závěr hospodař Šimek. O tom, jak celá akce umělého výtěru v Rakovníku dopadla, budou mít rybáři jasno zhruba za tři týdny, kdy dojde k prvnímu kulení rybího potěru.