Pekli totiž štrúdly do sedmého ročníku Štrúdlových slavností, které pořádala jesenická pobočka Muzea TGM v Rakovníku. Určitě si dávaly hodně záležet, ale znáte to, když se člověk nejvíce snaží a nejvíce potřebuje aby to bylo nejlepší, zrovna se práce nějak pokazí.

Letos se všem hospodyňkám štrúdly povedly a jistě voněly po celé Jesenici. Vždyť je všechny pekly jesenické ženy. Vyjímku tvořila pouze jedna Plzeňačka, ale ta svůj štrúdl stejně upekla v Jesenici na chalupě.

Soutěž

O přízeň porotců se ucházelo patnáct kousků. Nebyly jen tak obyčejné. Hospodyňky při jejich tvorbě nechaly svoji fantazii doslova vyřádit. Proto se tu sešel štrúdlový košík, nebo mimino v peřině. Ostatní výrobky byly krásně nazdobené ovocem, meduňkou nebo čokoládovými kytičkami. Zkrátka na své si přišel nejen žaludek, ale i oko. Porota vybírala nejlepší z nich ve dvou kategoriích. Nejprve vybrala ten nejhezčí štrůdl. Po té se do všech zakrojilo, aby porotci vybrali ten nejchutnější. Jako každý rok to neměli vůbec lehké.

Chvilky mezi hodnoceními vyplňovaly příjemné tóny dvou akordeonů dua Michala Štengla a Rudolfa Vávry. Celou slavnost zahájil pěvecký sbor základní a mateřské školy pod vedením Jaroslavy Juřičkové. V odborné porotě zasedli: Starostka Jesenice Taťána Čížková s pomocnicí dcerou Alicí, mistrová cukrářské výroby Integrované střední školy Jesenice Marie Poláková, zaměstnankyně muzea a zároveň absoloventka jesenické školy Marcela Kubičková a jediný muž Petr Koníř.

Výsledky

Stejně jako každý rok to porota neměla vůbec lehké. Přesto vybrala ty nejlepší. Nejhezčí štrúdl upekla Alena Koutníková z Jesenice. Šikovnýma rukama ze štrůdlového těsta vykouzlila košík ozdobený mandlemi, kytičkami a hoblinkami z jablek. Nejchutnější štrúdl se povedl Miroslavě Zemanové rovněž z Jesenice. Ten byl pro změnu slaný, plněný například šunkou a sýrem. Svou troškou do mlýna přispěli samozřejmě žáci místní integrované školy a upekli několik krásných, ohromných a hlavně dobrých štrúdlů.

Na závěr celého toho hodnocení se všechny štrúdly nakrájely a ochutnali je také všichni diváci. Na to se samozřejmě nejvíce těšily děti. Chutnali všem znamenitě.

Historie

Nápad uspořádat štrůdlové slavnosti se zrodil v roce dvatisíce čtyři v hlavách zaměstnanců muzea. Na pobočce v Novém Strašecí se soutěží o nejlepší kraslici, v Rakovníku pečou nejkrásnější vánočku a v Jesenicích stále něco chybělo. Proto se tady začalo se štrúdlovými slavnostmi. „A protože Jesenice leží na území bývalých sudet, slovo štrúdl a štrúdlové sem přesně pasuje,“ to pronesl na úvod prvního ročníku i ředitel muzea František Povolný.