Důvodem toho, že i letos měly hospodyňky pěkně napilno, byl v pořadí již 11. ročník 
Štrúdlových slavností. Letos na tácech ležela dvacítka těchto oblíbených českých moučníků, a tak soutěž o nejchutnější a nejkrásnější štrúdl mohla odstartovat. Vedoucí jesenického muzea Nikola Štefánková konstatovala: „Soutěže se účastní hospodyňky z širokého okolí. Akce je doplněna o prodejní jarmark, kulturní program i občerstvení včetně veřejné ochutnávky štrúdlů."

Právě Nikola Štefánková stojí spolu s bývalým ředitelem Muzea TGM Františkem Povolným za nápadem pořádání Štrúdlových slavností. Zajímavé netradiční klání se mezi jesenickými „cukrářkami" skvěle uchytil a dnes je báječným rozptýlením i pro místní obyvatele, kteří přišli i letos do muzea podpořit soutěžící v hojném počtu.

Zajímavostí určitě je, že letos se do soutěže zapojil i muž. Vít Procházka z Kralup nad Vltavou řekl: „O soutěži jsem se dozvěděl od rodičů, kteří zde mají už léta chalupu. A protože rád soutěžím, tak jsem upekl pět štrúdlů podle receptu kamarádky. Pomáhal mi náš sedmiletý syn Vojta, který strouhal jablka. Do soutěže jsem přinesl dva. Slaný a sladký. Ostatní jsme snědli."

V porotě letošní soutěže usedli: Petr Koníř, zástupce ředitelky místní školy, ředitelka Muzea TGM Magdaléna Elznicová Mikesková, výtvarnice Andrea Králová a učitelka Jaruška Řehořová, která s dětským souborem ZŠ Jesenice předvedla s velkým úspěchem mini operku Červená Karkulka.

Pak následovalo hodnocení poroty, kterému nikdy nechybí kapka napětí.
Divačka Jitka Procházková řekla: „Právě napětí, jak asi porota rozhodne, to je to, co se mi na téhle akci mimo jiné moc líbí." Hosté se potěšili také vystoupením divadelní skupiny Equet a kapely Dlouhá noc.
Cenu za nejkrásnější štrúdl si odnesla Jiřina Šímová a za nejchutnější Eliška Vomáčková.
„Porota se shodla: na nejchutnějším štrúdlu ji zaujal zcela jednoduchý a chutný recept. Nic navíc pro lepší chuť do něho nebylo přidáno. Chutnal a vypadal tak, jak má pravý štrúdl chutnat," popsala Nikola Štefánková.

VÝSLEDKY

Nejkrásnější štrúdl: 1. místo Jiřina Šímová, 2. místo Terezka Alexijová, 3. místo Ilona Alexijová.

Nejchutnější štrúdl: 1. místo Eliška Vomáčková, 2. místo Vlastička Rácová, 3. místo Julinka Rácová.

Vítěz s nejvyšším počtem bodů – Jiřina Šímová (36). Ta získala také cenu od Města Jesenice.