Na vodě se míjeli ospalí Křemílek s Vochomůrkou i vojenský důstojník. Nešlo ale jen o přehlídku originálních masek a plavidel. Úkolem všech 11 zúčastněných týmů bylo hlavně přeplout či přeplavat rybník bez ztráty kytičky a koupele ve studené vodě. „Rybník museli soutěžící zdolávat tam i zpět. Kdo byl rychlejší, postoupil do dalšího kola. Až nám takhle vzešli tři vítězové,“ popisovala pravidla neckyády jedna z organizátorek Eva Dudová.

Tři nadějní studenti GZW Rakovník na návštěvě VŠCHT v Praze. V rámci chemických seminářů si vyzkoušeli například výrobu paralenu.
Rakovničtí gymnazisté se zúčastnili prestižní chemické akce

Počasí jim do karet sice příliš nehrálo, vzduch měl pouhých 12 stupňů. Ale jen co se začalo používat pivo jako lodní pohon, nechtěná koupel závodníkům vadila o dost méně. Rybník si také měsíc před akcí vyčistili.

Za vítězstvím i za medailí si nakonec dojelo na první příčce duo otec a syn Milan Viktora starší a Milan Viktora mladší, kteří cestovali v tanku. Druhé místo obsadil Pepa Trávníček, který pro své plavidlo zvolil taktéž vojenskou tématiku. Třetí místo pak uhájila jediná zástupkyně něžného pohlaví, Anna Dudová, která na vodu vyjela ve stylovém kabrioletu.
Břehy nakonec zdolali všichni a shodli se, že z neckyády v Krakově si udělají novou každoroční tradici.

S díly Františka Zusky se do Výstavní síně přišlo rozloučit několik desítek lidí, včetně Zuskových příbuzných.
OBRAZEM: Odkaz Františka Zusky