Přebudování vnitřního sídlištního prostoru přinese až 66 parkovacích míst. Současný stav je přitom 45 míst. Až deset majitelů ale parkuje svá auta tam, kde to není dovoleno.

Rakovničané žijící v této lokalitě po úpravě parkovacích míst volají už roky. Stávající stání pro auta nedostačují svou kapacitou. Navíc ta, která jsou nyní k dispozici, jsou podle názorů místních ve zbytečně velkém rozsahu vyhrazena pro invalidy. Myslí si to například obyvatelka Šárka Smolná Bařtipánová, která ke zveřejněné studii na sociálních sítích napsala: „To, jaká je tu s parkováním situace, je výsměch všem, co tu bydlí.“

Upozorňuje také na to, že vyhrazená parkovací místa pro obyvatele sídliště často blokují lidé, kteří dále pokračují autobusovým spojem do Prahy nebo Kladna. Své auto tu nechají stát celý den a místní po příjezdu z práce nemají kam zaparkovat. Místa využívají také zaměstnanci či studenti přilehlých středních škol.

Útočník zabil v egyptském letovisku Hurghada dvě Němky a zranil Češku, která nakonec zemřela v nemocnici.
Pobodaná Lenka z Nového Strašecí by se mohla do vlasti vrátit už za týden

„Je to problém, když tu parkují lidé dojíždějící autobusem jinam a také studenti i učitelé škol. Pak ti, co tu bydlí, často parkují až u sokolovny,“ napsala do komentáře Šárka Smolná Bařtipánová.

Řešením této neutěšené situace by se tedy měla stát realizace podle studie, která byla k celému projektu zpracována už v květnu tohoto roku. dnět k jejímu zpracování dostalo město od Společenství vlastníků jednotek (SVJ) pro přilehlé panelové domy. Osloveni byli také zástupci majitelů bytů z Pražské ulice, aby se k celé dopravní situaci v lokalitě vyjádřili.

„Studie počítá s novým uspořádáním parkování podél celé Spalovyulice. Na jejím začátku zužujeme šířku komunikace. A to proto, abychom vytvořili bezpečné podmínky pro chodce ve velmi využívaném směru podél Pražské ulice. Parkovací místa jsou upravena tak, aby byl maximálně využit prostor, který je zde k dispozici,“ uvedla Jana Jirátková, vedoucí oddělení rozvoje města a investic.

Parkování bude řešeno oboustranným šikmým stáním. Takových míst bude celkem 54. Dalších pět nabídne podélné stání a celkem sedmkrát bude na sídlišti vyhrazeno šikmé stání pro invalidy.

Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš
Konec zastupitelů? Podle politiků nesmysl

Některým parkovacím místům budou muset ustoupit i vzrostlé stromy a keře. Město ale slibuje jejich náhradu. Zeleň doplní podél celého nového parkoviště i v ostatních plochách sídliště.

K celé studii se mají možnost vyjádřit nejen obyvatelé sídliště, ale i ostatní občané. Město si pro ně připravilo dotazník, který mu má pomoci orientovat se v požadavcích Rakovničanů. Výsledky dotazníku, který je volně ke stažení na webových stránkách města budou předloženy radě. Vyjádřit se k celé situaci je tímto způsobem ale možné pouze do konce tohoto měsíce.

Což je zřejmě dobrá zpráva pro ty, kteří na sídlišti, jehož se změny týkají, žijí, ale dosud o studii neměli ani tušení.

„Informace o studii jsme zaslali všem předsedům jednotlivých SVJ, kteří s ní měli seznámit jednotlivé majitele a zaslat za SVJ souhrnné stanovisko. Máme potvrzeno, že tato informace o studii byla doručena všem předsedům. V některých případech se nám již vrací vyplněné dotazníky,“ okomentovala dotazy od občanů mluvčí rakovnické radnice Alida Štulajterová.

Plameny pohltily halu Kongo v areálu Tyršova koupaliště.
Plameny pohltily halu Kongo v areálu Tyršova koupaliště