Profesorka Jana Urbanová vysvětlila: „Zkušenosti na farmách v cizině mohli nabrat díky projektu Leonardo da Vinci, financovanému Evropskou unií."

Študáci druhých a třetích ročníků se rozjeli do Irska (4), Švýcarska (1) a Německa (2). „Účelem bylo zlepšit nejen jejich odborné znalosti, ale i jazykové kompetence," doplnila Jana Urbanová. Což v praxi znamenalo, že každý z nich pracoval v jiném zařízení a byl tak nucen komunikovat docela sám s rodinou, pro kterou odváděl práci.

Dnes vás díky vzpomínkám studenta 4. A (tehdy byl třeťák) Tomáše Bílka zavedeme na farmu do Irska.
Tedy do jeho jižní části. Tomáš pracoval na farmě poblíž oceánu od níž bylo nejblíže k městu Limerick. „Byla tam krásná krajina. Farma patřila Miku Kennedymu. Původně zde hospodařil jeho táta, který ale před časem zemřel. Mike Kennedy měl práci ve městě a na farmě žila jen jeho maminka. V šest ráno mě tedy na farmu odvezl, podojil se mnou krávy a v sedm pádil do své práce," popisoval Tomáš, který pak po zbytek dne pracoval na farmě docela sám.Řídil se úkoly, který mu Mike napsal anglicky na tabulku.

Nejprve čekal na mlékaře a pak se vydal na zhruba deseti kilometrovou pouť s krávami na pastvinu.
„Bylo jich asi sto dvacet pět, ale šlo se s nimi dobře. Nebyl žádný problém. Na pastvině jsem je zavřel a šel zpět," popisoval dále Tomáš. Jednou ale při cestě nastal nečekaný problém. To když našel čerstvě narozené telátko. „Vzal jsem ho do náruče a nesl deset kilometrů do bezpečí. Byla to fuška," zdůraznil Tomáš.

Na farmě traktorem vyhrnul hnůj z kravína a házel ho do hnojiště takzvanou hrabicí. „Také bylo třeba nakrmit telata, kterých bylo okolo stovky, čerstvým nadojeným mlékem. Některá byla hodně malá, tak dvě nebo tři, a ty jsem krmil z flašky," upozornil Tomáš.

Protože farmář posekal louku, tak poté sedl Tomáš na traktor s obracečkou a jel obracet seno. „Byly tam vesměs staré stroje. To mě překvapilo," upozornil Tomáš. Když přijel majitel farmy večer z práce, tak prý spolu zase podojili a poklidili ještě pár drobností. „Byl jsem rád, že jsem dostal za práci i nějaké peníze. Ta byla náročná, ale jsem moc rád, že jsem ji zvládl," zdůraznil také Tomáš.

Krajina v části Irska, kde pobýval, je prý plná luk a žádné pole. Je tu jedna farma vedle druhé. „Jednou jsem se zde potkal s jiným farmářem, který se shodou okolností také jmenoval Kennedy, ale nebyl s mým farmářem nijak příbuzný. Trochu jsme si popovídali, ale jinak jsem ten měsíc nikoho ze sousedů nepotkal. Večer jsme ale vždycky šli s mým farmářem na pivko do takové malé místní hospody. Tam také moc lidí nebylo. Pivo tam mají silné, ale dobré. Sedmiprocentní Guinness," vyprávěl Tomáš. O stravu se prý nemusel bát. Maminka majitele prý vařila velmi dobře. „Byl to zajímavý zážitek. Jsem rád, že jsem do toho šel," dodal Tomáš.