Stačilo jen říci své jméno a hodit dvacet korun do kasy. Za to člověk získal špekáček s chlebem, čaj nebo pivo, gulášovou polévku a hlavně krásný zážitek z procházky a dobrý pocit z toho, že udělal něco pro své zdraví. Těch, co si chtěli po vánočních svátcích protáhnout své tělo, se sešlo na sto čtyřicet.

Na trať vyrazili rodiny s dětmi, dříve narození i pánové v pubertě, s kterými jinak doma není řeč. Ani tentokrát členové občanského sdružení Lišanská šlapka, které pochod už tradičně pořádá, neporušili tradici. Pochod odstartovala úderem dvou puklic o sebe Vlasta Kinkalová. S přáním do nového roku od místopředsedy Lišanské šlapky Jiřího Kinkala se lidé vydali na cestu.
„Jde se stejná trasa jako ten první rok. Půjdete cestou kolem rybníka nahoru pod viadukt, k vodárně. Za viaduktem doprava do vršíčku, kde se trochu zadýcháte," popisoval trasu Jiří Kinkal.

Počáteční obava pořadatelů se vzápětí rozplynula. „Měli jsme z toho včera velký strach. Včera tady lilo. Mysleli jsme, že budeme muset změnit trasu kvůli blátu. Prošli jsme ji ještě dnes ráno. A vypadá to dobře. Trať je parádní. Šel jsem v těchto botách a jsou čisté," ukazoval na důkaz Jiří Kinkal.

Pořadatelům nahrálo počasí. Trochu se ochladilo a studený vítr udržel cestu zmrzlou. Mezi poli na ní byla ledovka, ale s ní si poradily i ty nejstarší účastnice, dámy téměř osmdesátileté i starší.

Uprostřed cesty čekalo na poutníky polní občerstvení. Na palouku, kde skoro nefoukalo, hořely dva ohně, na kterých si účastníci opékali špekáčky. Pro hodně unavené byly připraveny lavice s vysokou vrstvou polystyrenu. Podával se čaj a pivo.

„Chlapi sem vyrazili už v devět ráno. Nejdříve jsme se divili, proč. Ale ještě že to bylo tak brzo. Museli celý palouk uklidit, byl zavalený větvemi," vyprávěl místostarosta obce Pavel Pichrt. Ještě si pochvaloval účast a také to, že se místní nenechají zahanbit. Na pětikilometrovou trasu, což je tak akorát na odpolední vycházku, si vyšláply tak dvě třetiny. Do cíle, zpět k sokolovně, se lidé už snadno „skutáleli" podél trati. Ještě než otevřeli dveře sokolovny, dostali talíř gulášové polévky. Určitě jim přišla vhod, stejně jako partě mladíků, kteří právě dorazili a s chutí se do ní pustili. K dobré pohodě vyhrával v sále sokolovny Martin Sokol.

Mezi účastníky bylo hodně známých tváří. Například Jana Ostrovská s Ivetou Vostrou si nenechají akci ujít v žádném roce. „Chodíme i v létě na velkou Lišanskou šlapku. Volíme pokaždé delší trasu. Už nemáme malé děti a také máme natrénováno. Chodíme ještě okolím Kalivod s místními na menší výšlapy, které organizuje pan Ortman," popisovala Jana Ostrovská.