Oba kandidáti v tomto týdnu vystupňovali kampaň na sociálních sítích a mají za sebou několik mítinků ve městech obou okresů Louny i Rakovník.

Lékař rakovnické nemocnice Ivo Trešl se může spolehnout na to, že ho lidé zase budou volit na Rakovnicku. Voličskou baštou Vladimíra Drápala, který se dlouhá léta pohybuje v kulturní sféře, je Lounsko.

Důležité bude, na čí stranu se přikloní voliči v největším městě obvodu – v Žatci. Tam skoro třetinu hlasů získala dosavadní senátorka a tamní starostka Zdeňka Hamousová. Podstatné se jeví také to, komu dají své hlasy ti, kteří v prvním kole volili neúspěšného kandidáta Milana Rychtaříka. Ten obdržel přes sedm tisíc hlasů a jen těsně skončil na třetím místě.

Ivo Trešl, rakovnický radní a lékař, vyhrál ve volebním obvodě č. 6 Louny (Lounsko, Žatecko, Podbořansko, Rakovnicko, Novostrašecko) za politické hnutí Starostové a nezávislí.
O Senát se utká lékař Ivo Trešl s kulturním aktivistou Vladimírem Drápalem

„Ke druhému kolu senátních voleb půjdu a podpořím Ivo Trešla, kterého osobně i pracovně znám. K mému rozhodnutí přispělo také to, že v Žatci je pro nás významným tématem mimo jiné nemocnice,“ sdělila Zdeňka Hamousová. Naopak Milan Rychtařík veřejně nikoho nepodpoří. „Volit půjdu, svého favorita mám,“ řekl.

Ivo Trešla budou volit i další neúspěšní kandidáti z okresu Louny do Senátu. „Pan doktor Trešl je odborně zdatný chirurg, který pracuje v regionální nemocnici a dobře ví, že je nutná jejich podpora pro zachování kvalitní lékařské péče,“ sdělil například Václav Beneš. „Senát je o politické práci a politických zkušenostech. Ty pan doktor jako letitý člen rady města má, navíc zkušenosti z komunální politiky jsou v Senátu potřeba jako sůl. A odborník na otázky zdravotnictví, což je jedno z nejpalčivějších témat i v politice, je také k nezaplacení,“ uvedl Zdeněk Pištora.

Za Vladimíra „Lábuse“ Drápala se veřejně postavil například žatecký radní Petr Antoni nebo starosta Loun Pavel Janda. „Senát za poslední měsíce dokázal, že může být hodně důležitý. Jeho šéf sice už nedostane pozvání na oběd na Hrad, ale to je snad i dobře. Dejte Lábusovi silnou podporu od nás doma,“ vyzval Pavel Janda.

Ivo Trešl (vlevo) a Vladimír Drápal se utkají ve druhém kole o senátorské křeslo
Soupeři o Senát si hlavně přejí, aby voliči přišli k urnám i v druhém kole

Veřejně Drápala podpořil současný předseda Senátu Miloš Vystrčil, bývalý mezinárodní fotbalový rozhodčí Radek Příhoda z Loun ale i další osobnosti tamního veřejného života. V Lounech téma, aby město mělo konečně „svého“ senátora, hodně rezonuje.

Historicky první senátor za obvod Louny v roce 1996 zvolený Ivan Havlíček bydlel v Praze. O šest let později ho vystřídal Miloslav Pelc z Nového Strašecí a v roce 2008 se do Senátu dostal Marcel Chládek z Rakovníka. Před šesti lety se senátorkou stala Zdeňka Hamousová ze Žatce. V sobotu odpoledne se ukáže, zda další senátor bude z Rakovníka nebo z Loun.

Výsledky prvního kola:

Ivo Trešl STAN 20,92 % 7 995 hlasů

Vladimír Drápal ODS+TOP+KDU+KAN 20,63 % 7 884

Milan Rychtařík ANO 19,20 % 7 341
Zdeňka Hamousová USZ 10,23 % 3 910
Daniel Pitek SEN 21 8,77 % 3 352
Václav Beneš KSČM 6,44 % 2 462
Dominik Hanko SPD 5,75 % 2 201
Zdeněk Pištora Trikolóra 4,16 % 1 590
Jaroslav Veselý Lepší sever 3,01 % 1 153
Rostislav Domorák S.cz 0,85 % 327