V konkurenci 225 soutěžících z dvaasedmdesáti gymnázií přivezli do Rakovníka 4. místo!

Profesorka Jana Suková upřesnila: „Akce se konala prostorách velkého sálu Ekonomické fakulty Západočeské univerzity. A byli tu studenti nejen z České republiky, ale také ze zahraničí, konkrétně z Banské Štiavnice, Bratislavy a Košic."

Rakovník vyslal do Chebu tříčlenné družstvo ve složení Marie Adensamová (sexta), Anička Horáčková (oktáva) a Matouš Čížek (oktáva), které řešilo úkoly ve čtyřech kolech soutěže.

Letos čekaly na gymnazisty otázky z období „Od revoluce 1848 ke vzniku Československa". V průběhu soutěže studenti prezentují v písemných testech své vědomosti. A nutno říci, že dle organizátorů v posledních ročnících svou hloubkou vědomosti studenti v dobrém slova smyslu šokovali přítomné vysokoškolské pedagogy. „Je to neskutečná šíře otázek, a vy nevíte, na co se v přípravě nejvíce zaměřit. Po prvním kole byli dokonce na prvním místě. To zvládli úplně nejlépe, " konstatovala Jana Suková.

Zajímalo nás, které otázky rakovnické studenty „zaskočily" a které zvládli „levou zadní"…?

„Výhodou je, že soutěžíme jako tým. Pro mě by třeba byly naprosto neřešitelné otázky z ranku kultury a umění, na ty je zase odborník Anička. Pro mě jsou nejjednodušší otázky týkající se průmyslu," nastínil Matouš. Překvapující byla pro něho například otázka, kde se v naší republice uskutečnilo první telefonické spojení. „Správná odpověď byla, že úplně prvním podnikem, který u nás vynález využil, byl uhelný důl saského podnikatele Richarda Hartmanna. To mně docela dalo zabrat. Jednoduché naopak pro mě byly politické otázky z první poloviny zadaného období," doplnil Matouš.

„Občas se mně nelíbily, dle mého názoru, špatně položené otázky. A jednoduchá otázka padla hned na začátku: Který spolek vydával časopis Volné směry. To jsem věděla, že se jedná o Spolek výtvarných umělců Mánes," prozradila Anička.

A Maruška dodala: „Pro mě byly těžké otázky z literatury, na ty jsem se nestihla připravit. Naopak jsem hned věděla, která první česká žena absolvovala lékařskou fakultu. Byla to Anna Honzáková."

Středoškolské soutěže se zúčastní i řada renomovaných českých historiků, například Petr Čornej, Milan Hlavačka. Nechyběl ani novinář a spisovatel Stanislav Motl. „Či spisovatel a historik Petr Hora – Hořejš, autor knihy Toulky českou minulostí. To nás moc potěšilo. Dokonce jsme ho poprosili o podpis," prozradila Jana Suková. Rakovničané vyhráli hodnotné ceny: foťáky a pro školu tiskárnu. A co na výhru říkají? „Jsme pochopitelně moc spokojeni. Na soutěž jsme se intenzivně připravovali několik měsíců a byla to náročná příprava," shodli se.

Dodejme, že na soutěž přispívá tradičně i Město Rakovník.