Až do neděle bude v Tylově divadle k vidění dvanáct her a pohádek.

Dramaturgyně rakovnického kulturního centra Alena Mutinská mimo jiné upozornila: „Dnes tu máme vzácné hosty. Přijela zástupkyně ministerstva kultury Iva Vosková. Jezdí sem k nám moc ráda. Vlastně mohu říci, že jsme přátelé. A pak tu máme další vzácnou osobnost. Ředitelku Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu z Artami Praha Lenku Lázňovskou. Obě se zúčastní prvního ranního představení a zůstanou na seminář."

Slavnostní zahájení se odehrálo přímo na jevišti Tylova divadla, kde se odehrála nejen pohádka, ale bylo zde uspořádáno také intimní hlediště pro zhruba sedmdesátku dětí z mateřinek. Některé z nich usedly na malé židličky, jiné uvítaly možnost sedět na koberečku přímo na zemi. Děti tak daly starostovi Jenšovskému možnost neformálního zahájení přehlídky - se slovy, že nemá rád, když je očima nad těmi, s kým si povídá, usedl také na zem. To všechny přítomné a především pak malé diváky velmi pobavilo. „Jsem rád, že tu mohu být s vámi. Divadelní spolek Tyl připravuje tuto přehlídku po celý rok. A největší odměnou je pro ně to, jak během pohádek reagujete, jak vám září oči, jak tleskáte. Takže když uvidí, že se vám pohádky líbí, budou mít radost i oni," řekl mimo jiné Pavel Jenšovský.

Prvním představením, které se zde včera odehrálo, byly Duhové pohádky – divadlo Dej si Ananas Most. Jeho režisér Pavel Skála upozornil: „V Rakovníku jsme jako hrající soubor poprvé, ale jinak sem jezdím pravidelně už sedm, osm let jako návštěvník. Hlavním důvodem je to, že se tu potkávám s kolegy z branže."

Soubor divadla Dej si Ananas tvoří až na jednoho člena bývalí žáci Základní umělecké školy v Mostě. Škola jim rovněž poskytuje zázemí ke zkoušení. „Na této škole učím a tam děláme pravidelně každý rok nějakou inscenaci," dodal Pavel Skála.
Klasickou zkoušku Duhových pohádek už prý neměli dlouho. „Objíždíme s tímto představením celou republiku, takže zkoušky jsou vlastně hraním naostro před diváky," dodal Pavel Skála.

Odpoledne se pak odehrál Bazárek domácího souboru Tyl Rakovník. Slavnostní zakončení přehlídky Popelka s vyhlášením výsledků a předáním ocenění proběhne v neděli ve 12 hodin ve foyer Tylova divadla.

Z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury ji pořádá Nipos-Artama ve spolupráci s královským městem Rakovník, Kulturním centrem Rakovník a Divadelním spolkem Tyl Rakovník. Hlavním organizátorem je Divadelní spolek Tyl Rakovník.