ROZHOVOR S MOJMÍREM FIALOU NAJDETE TADY.

Pro koně v zuboženém stavu z Rousínova svitla znovu naděje, že se budou mít lépe. Exekutorská komora na základě téměř devítimilionového dluhu rozhodla o další dražbě koní. Ta by se měla uskutečnit už na konci tohoto měsíce. Rakovnickému deníku to řekla Petra Báčová z Exekutorské komory České republiky.

Dražba celkem pětašedesáti koní, většinou se jedná o welsh pony, by se měla uskutečnit poslední den v říjnu, a to od dvanácti hodin v hospodářském objektu, jenž se nachází na příjezdu do obce Rousínov po silnici číslo 233 od obce Panoší Újezd. Prohlídka koní se uskuteční před dražbou zhruba od 11. 30 hodin. „S ohledem na nebezpečí fyzického napadení nedoporučujeme vstupovat do objektu před přítomností soudního exekutora nebo jiných orgánů veřejné moci," uvedla Petra Báčová, mluvčí Exekutorské komory České republiky. Koně, které zde chová Mojmír Fiala, jsou podle řady odborníků ve velmi zuboženém stavu. Veterinární správa už podala návrh na jejich odebrání majiteli. „Efektivnějším řešením však bude právě prodej v exekuční dražbě, kdy se podaří najít nové majitele. Pomoci by tomu měla i relativně nízká vyvolávací cena, která se bude pohybovat od dvou do pěti tisíc korun," řekla Petra Báčová. Ta ještě podotkla, že koně zřejmě nemají potřebné průkazy a ani povinná očkování. „Odhad stáří, plemene a stavu koně provede na místě přítomný veterinář. Od jeho určení se pak bude odvíjet cena," upozornila Petra Báčová.

Koně z Rousínova se měli v exekuční dražbě dražit už 24. září. Tehdy se však dlužníkovi podařilo dražbu odvrátit, když podle exekutorské komory pouhý týden před jejím konáním složil sto šedesát tisíc korun, které měl podle nařízení Okresního soudu Karlovy Vary z roku 2006 zaplatit věřiteli. Úhradou dluhu se tak exekuce podle zákona ukončila. „Dalších devětadvacet řízení je však podle Centrální evidence exekucí nadále v běhu. Majitel nyní čelí exekucím ve výši 8,8 milionu korun," dodala Petra Báčová, jež dále Rakovnickému deníku sdělila, že díky medializaci případu se na Exekutorskou komoru České republiky obrátila řada lidí, kteří se zajímají o osud koní a chtějí se do dražby přihlásit.

Týrání koní

Na základě oznámení krajské veterinární správy, která při kontrolách chovu zjistila závažná pochybení, se případem zabývá i policie. Hospodářská kriminálka případ měsíce prověřovala a zajistila důkazy pro trestní řízení. „Byly zahájeny úkony proti jedenačtyřicetiletému muži z Plzeňska, a to pro podezření z trestného činu zanedbání péče o zvíře z nedbalosti," konkretizoval náměstek vedoucího rakovnické policie Jiří Jurgovski. Konkrétně bylo při šetření veterinární správou před pár měsíci nalezeno na farmě v Rousínově pět uhynulých koní, šest jich mělo nedostatečnou výživu a u ostatních byla zanedbána péče. Ředitel Krajské veterinární správy Středočeského kraje Zdeněk Císař ke kontrolám uvedl: „Na farmě jsme byli koně kontrolovat několikrát. Chovatel se provinil proti zákonu o veterinární péči. Například koním nesprávně ošetřoval kopyta. Měli je přerostlá. A také jim neposkytoval dostatečnou výživu. Několik koní tak bylo ve špatném výživném stavu."
Mojmír Fiala pro Rakovnický deník před časem vysvětloval k „pronásledování" úřadů jeho osoby: „Jsme tedy opět reálně svědky 'honu na čarodějnice'. Máme zde příběh jako ze středověku, máme zde Bobliga a další fanatiky, máme zde flagrantní zneužívání moci. V zásadě není v silách nikoho toto zvrátit. Jedná se o téměř celospolečenskou objednávku, která pro svůj fanatismus a potěšení opět neváhá 'vložit břitvu do rukou opice'. Že je teď právě tou 'opicí' našinec Čech Slovan ,je samozřejmě o to drtivější."

Rakovnickému deníku se prostřednictvím kontaktního formuláře na našem webu ozvala žena, která si říká Miroslava Zbudová. Ta staronový případ z Rousínova okomentovala takto: „Pan Fiala působil i na Karlovarsku v obci Verušičky a jeho hospodaření byla jedna velká katastrofa. Jeho chování bylo arogantní a úhyn dobytka byl nespočetný. Všem lidem se po jeho odchodu ulevilo. Jen těch koní je mi opravdu líto." Dodejme, že Mojmír Fiala začal na Rakovnicku hospodařit zhruba před třinácti lety. Problémy s jeho chovem byly zaznamenány už ve Skřivani a v Krtech.