Den válečných veteránů se poprvé začal slavit v roce 1919. Jedenáctého listopadu roku 1918 bylo ve vlakovém voze v Le Francport u severofrancouzského města Compiègne podepsáno příměří mezi Spojenci a Německem. Tím byly na západní frontě ukončeny boje první světové války. Jeho symbolem se stal květ vlčího máku. Postupně se tento den začal slavit v celé Evropě. Když se dostal do Ameriky, začal se slavit jako Den válečných veteránů. 
V České republice se tento den připomíná od roku 2001.

„Nevzpomíná se tedy jen na ty, kteří padli, ale i na ty, kteří hrůzy války přežili a mohou předávat své zkušenosti. Pro nás je velmi významné, že máme své veterány z bojů obou válek, z policejních útvarů a v poslední době i ze zahraničních misí. Tito muži a ženy vzbuzují v mladé generaci národní hrdost," řekl při vzpomínce starosta města Pavel Jenšovský.

Vzpomínky se zúčastnili zástupce Krajského vojenského velitelství Praha Bedřich Koubek, Miroslav Žítek za Český svaz bojovníků za svobodu, zástupci Československé obce legionářské, Rostislav Konečný z Klubu veteránů 2. Kyjevsko – Bělocerkevského tankového pluku, Svazu důstojníků a praporčíků Armády České republiky, Milan a Libor Hanákovi ze 152. ženijního praporu, René Černý, okresní koordinátor policejních veteránů, Magda  Elznicová Mikesková, ředitelka Muzea T. G. M. v Rakovníku a starosta města Pavel Jenšovský. Slavnostní fanfáry odtroubili Rakovničtí Trubači.