„Václava Havla mám stále v živé paměti. Nemohu uvěřit, že už utekl jeden rok od jeho smrti. Nelze na něho zapomenout a jeho smrt zasáhla určitě každého slušného a demokraticky smýšlejícího občana," řekla Helena Rysková. Ta zároveň dodala, že jí však stále připadá, že je zde mezi námi. „Jeho duch tu stále určitě je," dodala paní Helena.

Na Václava Havla nezapomněli ani ostatní Rakovničané.

V den prvního výročí smrti Václava Havla, tedy 18. prosince, se na Husově náměstí v Rakovníku rozsvítí svíčky. „Bude to stejně jako v loňském roce u Mariánského sloupu," řekl Jan Švácha, místostarosta Rakovníka, Rakovnickému deníku.

Právě Jan Švácha s myšlenkou uctít takto památku prvního prezidenta České republiky přišel. Na sociální síti Facebook poté zorganizoval událost s názvem „Svíčka pro Václava".

„18. prosince to bude rok, co odešel na druhou stranu oblohy Václav Havel. Co zase zapálit svíčku a vzpomenout si?" burcuje ke vzpomínce místostarosta Rakovníka Jan Švácha.

Ten zároveň podotkl, že přesný čas není určen. Jde především o to, aby lidé dorazili, přišli se podívat, zavzpomínat a popřípadě také zapálit svíčku. Svou účast přes sociální sít potvrdilo téměř dvě stě uživatelů Facebooku.