Pak už není divné nikomu, že se jmenuje Adolf Hitler a že nechce prozradit své pravé jméno, že nemá pas ani jiný doklad, že mu jeho asistentka založila mailovou adresu s názvem říšský sněm. Nikomu nakonec nevadí, že byl zakládajícím členem NSDAP (Národně socialistická německá dělnická strana)… Jeho nacistickou uniformu pak všichni berou jako součást jeho image.

Hitler lehce pochopí výdobytky moderní doby a postupně zase vládne. Ovládá televizní kanály, je hvězdou na Facebooku. Mladí ho obdivují, stejně jako jeho mladičká asistentka, která pro něj nemůže dělat, protože téměř celá její rodina odešla do plynu. Ale nemůže se od něj odtrhnout… Hitler opět kandiduje ve volbách a rozdává lidem volební letáky.

Tuto na první pohled komickou satiru předvedli Lukáš Hejlík s Alanem Novotným v pondělí v Domě osvěty při dalším Listování, které pořádá Městská knihovna v Rakovníku. Tentokrát aktéři listovali knihou Už je tu zas od německého autora Timura Vermese. Na druhý pohled při čtení knihy trochu zmrzne úsměv na rtech. Román může působit poněkud skandálně, protože s humorem ztvárnil téma, na které Němci nebyli doposud zvyklí.

„Je to satira nejen na současné Německo, ale také na naši společnost. S touto knihou jsme se na cesty vydali v předvolebním čase, kdy jsme si mysleli, že bude opravdu aktuální. Bohužel jsme museli Listování v Rakovníku kvůli nemoci kolegy odložit. Ale téma je aktuální i nyní po volbách," vysvětlil v úvodu Lukáš Hejlík.

Kniha oslovila mnoho čtenářů. Prodalo se jí zatím více než milion výtisků. A dalších sto tisíc kusů jako audiokniha. Překládá se do pětatřiceti jazyků, například do angličtiny, španělštiny, francouzštiny a češtiny.

Při pondělním listování si ji také přítomní mohli koupit i s podpisem autora. Po představení se vyprodaly všechny, co byly v Rakovníku k dispozici.

Další Listování se uskuteční už v pondělí 18. listopadu od 17.30. Protagonisté tentokrát otevřou známou dětskou knihu od Pavla Šruta Lichožrouti. Stala se dětským bestselerem, ale své si v ní najdou i dospělí.