Příprava schvalování územního plánu je komplikovaný proces, kdy je třeba vypořádat i námitky a připomínky obyvatel. Úřad je může schválit nebo odmítnout, ale vždy rozhodnutí musí odůvodnit. Plán určuje možnosti využití konkrétních ploch, tedy například to, kde je možná výstavba a kde třeba pouze zeleň. "Pro město je to nástroj, jak rozhodovat, jak se může město rozvíjet," dodal starosta. Současný územní plán v některých oblastech nebyl dostatečně konkrétní.

V Rakovníku nyní platí více než 20 let starý územní plán, který není v digitální podobě. Nový, digitalizovaný, umožní v budoucnosti rychleji, jednodušeji a efektivněji i případné změny.

Zelený čtvrtek značně potrápil středočeské hasiče.
V suchém počasí hoří lesy, děti podpálily stoh

V současné době město Rakovník pořizuje nový územní plán, zpracovaný firmou HaskoningDHV Czech Republic, spol s.r.o. Po společném jednání o návrhu uběhla lhůta pro stanoviska dotčených orgánů a pro připomínky občanů. V současnosti je prováděno jejich vyhodnocování a s tím související dohodovací řízení. Po následné kontrole krajského úřadu bude návrh upraven a veřejně projednáván.

Knížecí Velikonoce na Křivoklátě.
Knížecí Velikonoce na Křivoklátě
Krajský úřad Středočeského kraje v Praze - ilustrační foto
Krajské dohody mají prověřit interní audit a komise