Marcel Chládek, současný ministr školství ČR, a Zdeňka Hamousová, starostka Žatce, se utkají ve druhém kole voleb v bitvě o křeslo v Senátu za okresy Louny a Rakovník. Oba jsou původní profesí učitelé a dlouhá léta působí či působili ve školství. První je kandidátem ČSSD a druhá kandidovala pod hlavičkou hnutí ANO. Zbylých šest kandidátů už vypadlo ze hry a volby pro ně skončily.

Pro Marcela Chládka, který je senátorem za náš region už od roku 2008 a letos obhajuje mandát, hlasovalo 26,88 procent lidí z těch, kteří přišli volit. V absolutním čísle mu odevzdalo hlas 11 134 voličů.

Zdeňka Hamousová skončila druhá jen s velmi těsným odstupem. Dostala 25,79 procent hlasů, celkem pro ni hlasovalo 10 685 lidí. Rozdíl mezi oběma postupujícími soupeři tedy činil jen 449 hlasů.

Ve druhém kole se ovšem začíná znovu od nuly. Oba kandidáti mají víceméně vyrovnané šance. Pro mnoho lidí to bude těžká volba, zvláště pokud je oba osobně znají. Vyhrát a získat místo v Senátu však může jen jeden.

V prvním kole voleb do Senátu hlasovalo 44 062 voličů, avšak platných hlasů bylo odevzdáno jen 41 418. Volební účast činila 38,55 procent. Celkem v okresech Louny a Rakovník, které tvoří společný volební obvod, bylo nyní zaregistrováno přibližně 117 tisíc lidí s volebním právem.

Druhé kolo voleb začíná v pátek a pokračuje v sobotu. Začíná se v pátek ve 14 hodin a končí se v sobotu ve stejném čase. Hlasovací lístky tentokrát lidé nedostanou domů, ale obdrží je až ve volební místnosti. Hlasuje se ve stejných místnostech jako nyní při uplynulých volbách.