Starostka Čisté Blanka Čebišová obdržela od jeho firmy v sobotu 50 štítů, které již distribuovala mezi zdravotníky. „Jelikož ve firmě pracuje moje dcera Blanka jako procesní inženýr, požádala mě, zda bych nemohla co nejrychleji tyto ochranné štíty na Rakovnicko rozvézt. Firma pana Průši navíc ještě věnovala dvacet litrů dezinfekce pro nemocnici v Rakovníku, a tak jsem v sobotu zajela pro vše do Prahy a poté rozvezla do rakovnické nemocnice, záchranářům a v pondělí praktickým lékařům, zubařům a pediatrům. Jeden vzorový štít jsem ponechala, abychom podle něj mohli tisknout,“ přiblížila čistecká starostka.

ONLINE ke koronaviru najdete ZDE

Praktičtí lékaři, zubaři a pediatři obdrželi celkem 24 štítů, dvacet jich putovalo do Masarykovy nemocnice do rukou MUDr. Oldřicha Kronicha a pět záchranné službě. „Štíty, které nám přivezla paní Čebišová, jsme velmi uvítali a ihned dali do sanitek. Jsme za to velice vděčni. V tuto chvíli jsou již distribuovány další štíty, které k nám přicházejí prostřednictvím vedení naší organizace,“ prozradil primář rakovnické záchranky Leoš Klik.

Software na výrobu ochranných štítů je volně stažitelný, a tak v čistecké škole v pondělí vytiskli první prototyp. „Sdílenou skupinu, co mají 3D tiskárny, pan Průša podporuje. Takže ten, kdo je tiskne, je může dále distribuovat, protože štíty jsou podle jeho schváleného návrhu,“ vysvětluje Blanka Čebišová.

Předání darů Masarykově nemocnici v Rakovníku (vlevo ředitel nemocnice Tomáš Jedlička, vpravo ředitel P&G Rakona Tomáš Andraščík.
Rakona pomáhá ochrannými pomůckami i dezinfekcí

Ve středu do čistecké školy dorazí objednávka originálního materiálu, který splňuje veškeré normy a od čtvrtka by se mělo začít tisknout. „Jsem velice potěšena, že v tomto těžkém období můžeme být takto užiteční. Máme celkem deset tiskáren, první prototyp jsme tiskli asi šest hodin, takže pokud půjde vše podle plánu, mohli bychom jich vytisknout zhruba dvacet denně,“ předpokládá ředitelka čistecké školy Marie Kruntová.

Tisk kromě ní obhospodařuje správce sítě a zástupce zřizovatele, starostka obce se stará o kompletaci a distribuci. Zřizovatel školy má na starost rovněž plexiskla. „Štíty vyrábíme bez pedagogického sboru, při tisku musí být minimální počet osob. I když je zde určitá časová náročnost, samotný tisk se dá pohlídat i při plnění administrativních povinností. Po tištění se štíty zkompletují a zabalí, zatím nevíme konečný počet kusů a tím pádem ani kolik času nám vše zabere“, popisuje ředitelka ZŠ a MŠ Čistá.

Manželé Gasnárkovi se rozhodli, že půjčí svůj karavan hodonínské nemocnici.
Chtěli pomoci, roušky šít neumí. Vyčerpaní lékaři odpočívají v jejich karavanu

Ochranné štíty musí splňovat veškeré hygienické normy, což si všichni moc dobře uvědomují. „Víme, že je máme nechat 48 hodin ležet a nemáme na ně sahat. Přenášíme je v rukavicích, štíty se dezinfikují a i u záchranářů projdou další dezinfekční úpravou. Takže je mohou použít, aniž by to šlo přímo přes firmu pana Průši, který tuto výrobu jinak povoluje,“ vysvětluje Marie Kruntová.

Vyrobené štíty následně čistecká starostka Blanka Čebišová bude rozvážet tak, jako ty předchozí, tedy lékařům či hasičům, policistům a dalším potřebným. „Jsem velice ráda, že můžeme takto pomoci v regionu a že štíty už slouží potřebným lidem. Je úžasné, že pan Josef Průša a další nadšenci a dobrovolníci takto pomáhají. Mám už i zpětnou vazbu od lékařů, že jim štíty vyhovují a jsou vhodné i pro nositele dioptrických brýlí,“ doplňuje čistecká starostka.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník