Domov seniorů v Novém Strašecí, kde žije 115 klientů, o které se stará 82 zaměstnanců, se s covidovou nákazou potýkal ke konci loňského roku. Podle ředitelky Soni Jůnové vlna koronaviru na podzim přišla, bouchla a odešla. „Kritická byla doba zhruba tří týdnů, tehdy onemocněla asi třetina všech lidí,“ připomněla.

V těžkých dnech zde pomáhali studenti středních škol, zapojil se dokonce i učitel z místní základní školy. „Všichni byli úžasní. Velice jim tímto děkuji. Doufám, že to nejhorší máme za sebou,“ řekla ředitelka, podle níž se postupně po novém roce vše vrátilo do normálu. „Aktuálně jsme s covidem na nule,“ doplnila.

Navzdory tomu zde stále nejsou povolené návštěvy, výjimkou jsou pouze opravdu naléhavé případy.

Covidové oddělení jednotky intenzivní péče v trutnovské nemocnici.
České nemocnice varují: Rychle ubývá míst pro pacienty ve vážném stavu

Zhruba 60 procent zdejších zaměstnanců už prošlo očkováním, nyní přichází řada na klienty. „Máme přislíbený mobilní očkovací tým z Rakovníka, který k nám dorazí v pátek 19. února. Zájem o očkování projevilo devadesát procent našich klientů,“ dodala Jůnová.

Domov na Zátiší v Rakovníku ošklivě zasáhla podzimní vlna covidu. Nyní už jsou však z toho nejhoršího venku. Podle ředitele domova Pavla Jenšovského jsou nyní nemocní pouze tři z 83 zde žijících seniorů. „V říjnu a listopadu nám ale onemocnělo celkem třicet procent klientů a polovina z dvaadvaceti zaměstnanců. Někteří lidé skončili v nemocnici,“ potvrdil ředitel rakovnického domova.

V nejhorší části podzimní epidemie si na Zátiší i přes vysokou nemocnost vesměs dokázali vystačit s vlastním personálem. Posily zvenčí využili, avšak jen minimálně. „V rámci domova jsme přesouvali zdravé zaměstnance na pozice, které byly potřeba. A přijali jsme dva lidi na dohodu o provedení práce,“ uvedl Jenšovský.

Nemocní zaměstnanci se již z velké části do práce vrátili, z plného počtu personálu ale aktuálně v domově chybí stále devět lidí.
„Jedná se zejména o pracovníky přímé péče, kdy jsou tři v karanténě a tři po operacích, někteří čerpají nevybranou dovolenou,“ doplnil ředitel.

Premiér Andrej Babiš.
Babiš: Rozvolňování teď není dobrý nápad. Ohledně obchodů nepanuje shoda

Kvůli tomu, že mají aktuálně v Rakovníku covid pozitivní tři klienty a tři zaměstnance, návštěvy v domově zatím povolené nejsou. Nicméně i díky očkování zde doufají, že se to výhledově změní. „Naši zaměstnanci jsou již proočkováni oběma dávkami. Co se týká klientů, ti kteří projevili zájem, už byli očkováni, vyjma těch nemocných. V polovině příštího týdne je čeká druhá dávka očkování,“ sdělil Jenšovský.

Zájem o vakcinaci v rakovnickém domově projevilo celkem 61 klientů. Zaměstnanci byli očkování v rakovnické nemocnici. Klienty pak přímo do domova přišel naočkovat lékař a senátor v jedné osobě Ivo Trešl, jemuž vypomáhala náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Markéta Palková z Nemocnice Rakovník.