Starosta obce Martin Dvořák konstatoval: „K našemu překvapení se letos ručního česání chmele zúčastnilo méně lidí, ale přesto byl výnos mnohem větší nežli loni." Chmelnice, která se nachází 
v sousedství starobylé sušárny chmele, letos česáčům předala rekordní počet 132 věrtelů chmele. V loňském roce to bylo jen 80 věrtelů. „Je to tím, že se chmelu letos dařilo všude. Je ho dostatek," doplnil Martin Dvořák.

Program této tradiční akce začal brzy ráno pravou česáčskou snídaní. Tu připravily ženy z místního Českého svazu žen.
Česáči dostali sladké pečivo, čaj a bílou kávu. „Radost jsme třeba měli 
z party česáčů ze Zderazi, kteří se svěřili, že se na akci moc těšili," popsal Martin Dvořák. Poslední štok letos padl až ve čtyři hodiny odpoledne. „Trvalo nám to déle nežli v jiných letech také proto, že nás už ke konci bylo málo," upozornil Martin Dvořák.

Jako perličku lze uvést fakt, že letošního česání se účastnil také štáb České televize. „Přijeli tvůrci dokumentárního cyklu s názvem Národní klenoty, který mapuje památky na českém území. Dokonce ochutnali naši snídani a prý se jim u nás moc líbilo a příští rok chtějí přijet znovu. Kdy se pořad bude vysílat, ale nevím. Snad dají vědět," vysvětlil Martin Dvořák.

Chmel byl v kolešovické sušárně usušen a v pondělí odvezen do Rakochmelu, který ho dopraví k dalšímu zpracování.

Součástí programu kolešovického česání pak byla nabídka prohlídky historické sušárny. K tomu nám více řekl průvodce Jaroslav Čečrdle. „Byla každou hodinu 
a byl o ni velký zájem. Dokonce přijeli i návštěvníci 
z Prahy. Takže lidé, kteří sice nečesali, ale prohlídka je zajímala. V návštěvnické knize nám přibylo několik pochvalných zápisů."

Připomínáme, že v interiéru sušárny jsou k vidění tři výstavy, např. Deset zastavení s chmelem a pivem, kterou tvoří dřevěné skříňky plné vyřezávaných figurek. Každá se věnuje jinému tématu: ruční česání, sušení chmele, práci bednářů, ledařů, pivovarníků. Další výstavy představují hrady Křivoklátska a alchymistickou dílnu magistra Edwarda Kelleyho.

Na prohlídku se můžete vydat celoročně po telefonické domluvě.